Gevangenenactivist claimde aanslag PCM

De 44-jarige Arnhemmer die vorig jaar, zogenaamd namens de bijna vergeten actiegroep RaRa, de aanslag claimde op de drukkerij van uitgever PCM in Amsterdam, blijkt Pieter V., spreekbuis van de gedetineerdenbond EORG te zijn. Dat bevestigt de politie van Amsterdam.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam zegt dat V. eind vorig jaar „ongeveer een maand” heeft vastgezeten wegens „schriftelijke bedreiging, bedreigen met terroristisch misdrijf en bedreiging met misdrijf tegen het leven”. Hij heeft destijds bekend de mail te hebben verstuurd, maar niet te zijn betrokken bij de beschieting van de drukkerij op 8 november.

Justie doet nog onderzoek naar V., vertelt de woordvoerder van het OM. „Daarna wordt besloten of hij zal worden vervolgd.” EORG (Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden) is volgens haar website in 1992 opgericht en heeft 395 leden. Ze vermeldt ook te lezen dat de EORG, op verzoek van de Raad van Europa, een aantal klachten heeft verzameld over de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught, die in haar ogen „onrechtmatig en onmenselijk” is.

V. kwam vorig jaar april in het nieuws toen hij meldde dat hij „relevante informatie” had over de moord op de linkse activist Louis Sévèke uit Nijmegen.