Eén dosis per jaar stopt de botafbraak

rotterdam. Eén dosis per jaar van de bisfosfonaat zoledroninezuur stopt de botafbraak bij vrouwen na de menopauze. Dat blijkt uit een artikel dat gisteren in het medische tijdschrift The New England Journal of Medicine is gepubliceerd. Bisfosfonaten zijn de sterkste middelen tegen botontkalking, en dus tegen botbreuken. Met het jaarlijkse regime, dat per infuus in het ziekenhuis wordt toegediend, komen even weinig botbreuken voor als bij een wekelijkse of maandelijkse behandeling. De voorschriften voor het innemen van bisfosfonaten in pilvorm zijn bovendien erg omslachtig. Een tegenvaller van het jaarlijkse infuus is dat minder dan één op de honderd vrouwen er hartritmestoornissen van krijgt. In een brief in hetzelfde tijdschrift melden collega`s dat in een onderzoek uit 1997 naar de bisfosfonaat alendroninezuur ook al iets vaker hartritmestoornissen voorkwamen, achteraf gezien.