Eén ding is zeker: belegger beslist over bank

De rechter blokkeert de miljardenverkoop van het Amerikaanse dochterbedrijf LaSalle van ABN Amro. Welke bank trekt aan het langste eind, nu de financiële kluwen steeds verwarder wordt?

Hij heeft verkocht en verloren. ABN Amro-bestuursvoorzitter Rijkman Groenink pleitte afgelopen zaterdag aan het slot van de zitting bij de ondernemingskamer van het Amsterdams gerechtshof vol verve vóór de verkoop van dochterbedrijf LaSalle, een Amerikaanse consumentenbank. Een werelddeal, zei hij. Opbrengst: 21 miljard dollar (15,5 miljard euro).

Het was een duur pleidooi.

De rechter verbood ABN Amro gistermiddag om de verkoop van LaSalle uit te voeren. Dat zet niet alleen die 21 miljard dollar op losse schroeven, maar ook het daaraan gekoppelde samengaan van ABN Amro met de Britse bank Barclays, een transactie van 65 miljard euro tegen de koersen van vanochtend. Een overname waar de ABN Amro-top al haar kaarten op gezet heeft. De rechter heeft Groeninks dreigement, dat het bevriezen van de LaSalle-verkoop funest is voor ABN Amro, terzijde geschoven.

Wat zijn nu de opties? Toch ABN Amro en Barclays? Of staat een consortium van drie buitenlandse banken, dat een hoger bod wil doen, op voorsprong?

ABN Amro zit vast aan een fusiecontract met Barclays. De Britten willen doorgaan, ABN Amro ook, maar ze moeten nu eerst de LaSalle-verkoop zien te regelen. Tot zondagavond kunnen andere partijen bieden op LaSalle, maar de huidige koper, Bank of America, heeft vijf dagen de tijd een nieuw bod te evenaren. Doet zij dat niet, dan moet ABN Amro 200 miljoen dollar boete betalen.

Maar in alle gevallen moet ABN Amro de transactie alsnog voorleggen aan de aandeelhouders. Die hebben, zo valt te proeven, weinig trek in de huidige deal met Bank of America, zij wachten op het hogere bod van een rivaliserende groep.

ABN Amro kan nu snelheid maken, de benodigde documenten klaarmaken en de hele overname voorleggen aan haar aandeelhouders. Op één vergadering eerst stemmen over de verkoop van LaSalle, direct gevolgd door stemming over de hele overname door Barclays. In de tussentijd moet Bank of America gekalmeerd worden: je krijgt naar wij hopen LaSalle, maar zie af van schadeclaims. Want die claims schatte Groenink na de rechtzitting zaterdag bij voorbaat op ‘miljarden’.

Realistischer is dat de leider van de groep rivalen, de Royal Bank of Scotland, nu een hogere prijs biedt voor LaSalle en dat bod namens het consortium koppelt aan een formeel bod op heel ABN Amro. De Nederlandse bank kan het eerste wel accepteren, maar het tweede niet. Daarvoor is weer toestemming van Barclays vereist. Tegelijkertijd kampt ABN Amro met het risico op een Amerikaanse miljardenclaim. Dilemma: wanneer moeten de afspraken met Barclays wijken voor dreigende schadeclaims?

Het consortium staat ook voor het blok: hoog bieden op LaSalle, daarmee de overnameprijs voor heel ABN Amro opdrijven, maar tegelijkertijd rekening houden met schadeclaims van Bank of America tegen ABN Amro. Of juist niets doen en erop gokken dat de hele Barclays/LaSalle-deal wordt afgestemd?

Hoe dat voor beleggers uitpakt, is onduidelijk. Zij hebben een zekerheid: volgens de ondernemingskamer beslissen beleggers zelf over welk bod zij nemen.

Alle andere belanghebbenden, van medewerkers tot en met klanten, die de juristen van ABN Amro én Groenink in zijn slotwoord opvoerden, hebben het nakijken. Zij komen in de beschikking van de ondernemingskamer niet voor.

ABN Amro

Pagina 7

Hoofdartikel

Persstemmen

Pagina 9

Uitspraak Willems

Reacties

Pagina 11

Rechtszaak World Online

Breaking Views

www.nrc.nl/expertblog

Weblog over ABN Amro

www.nrc.nl/abn

Archief ABN Amro