Een beamer voor de bioscoop in huis

Het inrichten van een goede huisbioscoop is een dure zaak die in de tienduizenden euro’s kan lopen. Er zijn goedkopere mogelijkheden; bijvoorbeeld met een beamer.

De nieuwste beamers benaderen de kwaliteit van led of plasma

Platte beeldschermen zoals lcd en plasma worden steeds goedkoper. Behalve dan de echt grote maten van 50 inch en groter. Maar uitgerekend die grote schermen zijn ideaal voor het inrichten van een bioscoop in huis. Gelukkig zijn er alternatieven. Een projectietelevisie bijvoorbeeld, of een beamer.

Een projectietelevisie lijkt op een normale televisie, maar dan met een projector ingebouwd. Tegenwoordig zijn dat bijna per definitie Digital Light Processing-projectors (DLP). Daarbij wordt helder licht geprojecteerd door een wiel dat de kleuren rood, groen en blauw bevat. Het licht wordt vervolgens geprojecteerd op zeer kleine draaiende spiegeltjes en weerkaatst op een scherm.

Voordeel van projectietelevisie is dat je een groot formaat scherm tegen een relatief lage prijs kunt kopen, nadeel is dat je nooit dezelfde resolutie en helderheid krijgt als met een echt plat beeldscherm.

Bij de beamers wordt het zo langzamerhand een ander verhaal. Beamers zijn grote projectoren zoals die ook in kantoren worden gebruikt. Soms hangen de beamers aan het plafond, soms staan ze op een bijzettafeltje. Aan de projector kan een dvd-speler of een tv worden gekoppeld.

De kwaliteit van het scherm is wel van belang. Projectie op een witte muur moet echt worden ontraden, maar met gespecialiseerde projectieschermen kan tegenwoordig een indrukwekkende kwaliteit worden gerealiseerd. De nieuwste beamers van Sony, Sharp, Hitachi, Panasonic en JVC benaderen zo langzamerhand zelfs de kwaliteit van lcd of plasma, met uitzondering van de lichtsterkte.

Aan die lichtsterkte zit een limiet, zodat in de meeste gevallen de gordijnen dichtmoeten, net als bij televisie in de jaren zestig. Beamers hebben een voordeel op platte schermen: snelle bewegingen worden geen vage strepen over het scherm.

Wie met een beamer een huisbioscoop wil inrichten heeft wel een flinke woonkamer nodig. Ook zijn beamers nog steeds prijzig, een paar duizend euro, maar dat is nog altijd relatief goedkoop vergeleken met echt grote schermen. Panasonic levert een 108 inch-scherm dat 80.000 euro kost, waarvan 10.000 euro alleen al het vervoer en installatie kost. Een beamer van een paar duizend euro is dus veel goedkoper.