De plaag van de Veluwe: zwerfkatten

Op de Veluwe leven zo’n 280 verwilderde katten. Dat meldt de Dierenbescherming Flevoland en Noord-Veluwe na een inventarisatie bij 72 campings in het natuurgebied. Aanleiding voor het onderzoek was een alarmbericht van Evert van ’t Land. De voorzitter van de Dierenambulance Ermelo/Harderwijk telde vorige zomer tussen de 10.000 en 30.000 zwerfkatten. Die uitdijende populatie vormt volgens hem een bedreiging voor flora en fauna op de Veluwe. Van ’t Land blijft bij zijn schatting: „Het zijn er echt duizenden.”

Kunt u wel tellen?

„Kreeg ik voor elke extra zwerfkat maar een euro, dan zou ik een leuke cent extra hebben. In het voorjaar worden alleen al vijf tot zes katten per dag doodgereden. Onze drie ambulances halen ook voortdurend gevonden nestjes op. Van de week sprak ik nog iemand uit Doornspijk. Hij klaagde dat hij de laatste tijd geen konijntjes meer zag en nauwelijks vogels meer hoorde fluiten. Vind je het gek? Om te overleven jagen zwerfkatten op van alles, van jonge merels tot eekhoorntjes.”

De dierenbescherming vangt de verwildert katers, castreert ze en zet ze daarna weer terug. Probleem opgelost.

„Dat is een druppel op een gloeiende plaat. Een poes heeft twee nestjes per jaar, met zes tot acht kittens. Die zijn binnen de kortste keren ook weer geslachtsrijp. Het gaat snel. Waarom houden ze zichzelf zo voor de gek bij de dierenbescherming? Wees eerlijk, een paar vangkooien en castreren is geen oplossing.”

Waarom zou de dierenbescherming het probleem bagatelliseren?

„Nu moet ik oppassen wat ik zeg. De dierenbescherming doet goed werk. Maar die zwerfkatten horen niet thuis op de Veluwe. Op dit punt verschillen we van mening.”

Arjen Ribbens