De eerste vluchtelingen onder Raúl Castro

wanted.jpgDe Cubaanse autoriteiten noemen het ,,de eerste gewelddadige incidenten ‘’ die zich op Cuba afspelen sinds negen maanden geleden generaal Raúl Castro het bewind van zijn zieke broer Fidel overnam. En het pijnlijke is dat het uitgerekend militairen zijn die onder het nieuwe regime van tevens minister van defensie Raúl voor problemen zorgen. Drie dienstplichtige militairen, de op de foto afgebeelde drie broekies van 19, 21 en 19 jaar oud, wisten een week geleden gewapenderhand te ontsnappen uit de kazerne in de stad Managua. Ze beschikten over twee kalachnikov geweren en 700 patronen. De wacht werd doodgeschoten en een andere militair die hun vlucht probeerde tegen te gaan, raakte gewond. In Cuba werd alarm geslagen via het verspreiden van dit opsporingspamflet waarin wordt gewaarschuwd voor de vuurwapengevaarlijke jongens.Alain Forbus werd twee dagen na de ontsnapping opgepakt. Zijn twee kornuiten doken donderdagochtend op toen ze een bus kaapten om naar het vliegveld van Havana te rijden. Ze bestormden een leeg vliegtuig om er mee naar de VS te kunnen reizen. En ze schoten nog een man dood: een kolonel die in de bus zat. Maar na een vuurgevecht werden ze uiteindelijk toch gepakt. Het opsporingsaffiche gaat nu snel van hand tot hand in Havana waar slechts heel schaars werd bericht over het incident.
Er wordt altijd gezegd dat de Cubaanse revolutie al 48 jaar stand houdt dank zij het hoge moreel en de discipline van de gewapende strijdkrachten. Soldaten hebben het op Cuba voor het zeggen. En niet alleen militair. Ze spelen een vooraanstaande rol in het bedrijfsleven. Hoge militairen bekleden belangrijke posities binnen de ruim 240 joint ventures die de Cubanen samen met buitenlandse ondernemingen exploiteren. Zou de vlucht van deze drie soldaten iets zeggen over het huidige moreel van de troepen of is het een incident?
Ze zijn in ieder geval niet de enigen die deze week de benen probeerden te nemen. Dinsdag is in de territoriale wateren van Cuba een vissersboot gekapt door een deel van de bemanning. De boot is naar Cancun in Mexico gevaren. Zestien van de achttien inzittenden hebben de benen genomen.

Volgens de Cubaanse autoriteiten is het allemaal de schuld van de Verenigde Staten. Die lokken door hun ruimhartige asielbeleid ten aanzien van Cubanen die het vaste land in de VS bereiken dergelijke gewelddadige incidenten uit.

    • Marcel Haenen