CU-burgemeester valt slecht bij PvdA

De PvdA in Deventer noemt het „schokkend” dat de stad met de benoeming van Andries Heidema een burgemeester van de ChristenUnie krijgt. Heidema, burgemeester van Neder-Betuwe, is voorgedragen als opvolger van James van Lidth de Jeude.

Hiermee komt er een einde aan een periode van vijftig jaar waarin Deventer – ook wel ‘Moskou aan de IJssel’ genoemd – is bestuurd door burgemeesters van PvdA-huize. Veel leden vinden het jammer dat er geen PvdA’er is gekozen, zegt fractievoorzitter Jos Pierey. „Dit resultaat past niet bij Deventer.”

Volgens de PvdA had, gezien de links-liberale meerderheid in de gemeenteraad, een burgemeester met deze signatuur voor de hand gelegen. „Zonder iets af te doen aan de kwaliteiten van de kandidaat, Andries Heidema, is de voordracht vanuit de Raad voor de PvdA schokkend”, staat in een artikel op de PvdA-website, geschreven namens afdeling en fractie.

„Heidema zal als burgemeester normaal de besluiten van de raad uitvoeren”, zegt PvdA-wethouder Bert Doornebos. „Maar je verwacht van een burgemeester ook pro-actief handelen. Gaat hij als burgemeester straks uit eigen beweging naar het COC toe? Niet voor niets had Deventer met een PvdA-burgemeester als eerste een homohuwelijk.”

Het artikel op de website impliceert dat de PvdA-raadsleden in een besloten vergadering tegen de voordracht van Heidema hebben gestemd. Pierey onthoudt zich van commentaar. „Ik heb ook te maken met die bizarre regels over geheimhouding”, zegt wethouder Doornebos, „maar iedereen die dit leest zal begrijpen hoe het stemgedrag van PvdA’ers was.”