Crediteuren schelden deel van Iraakse schuldenlast kwijt

Sharm El-Sheikh. Verschillende schuldeisende landen schelden in totaal voor 30 miljard dollar aan schulden van Irak kwijt. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon bekend gemaakt tijdens de internationale conferentie over Irak in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh die gisteren begon. De buitenlandse schuld van Irak, die vooral is opgebouwd tijdens het bewind van de Iraakse ex-leider Saddam Hussein, zou volgens schattingen ruim 140 miljard dollar bedragen. Veel schuldeisers vinden dat het olierijke Irak gewoon moet terugbetalen. Saoedi-Arabië heeft twee weken geleden laten weten bereid te zijn 80 procent van de uitstaande schuld van ongeveer 25 miljard dollar te schrappen. Andere landen die bereid zijn een deel van de schuld kwijt te schelden zijn onder meer China en Groot-Brittannië. Volgens Ban hebben onder meer Australië, Spanje en Denemarken extra financiële steun toegezegd.