Claus Ogermann

Claus Ogermann (1930) is vooral bekend als succesvol jazzarrangeur en componist, die werkte voor mensen als Bill Evans en Oscar Peterson, maar ook voor Barbra Streisand en Diana Krall. Het maakt zijn meer ‘klassieke’ composities voor viool en piano des te vreemder.

Als hij niet de beroemde Ogermann was, zouden deze klassieke escapades nooit op cd verschijnen, en al helemaal niet in een uitvoering door topmusici als pianist Jean-Ives Thibaudet en violiste Yue Deng. Ogermanns idioom is traditioneel, vol tonale ijkpunten, en oppervlakkig beïnvloed door het minimalisme. De eindeloze herhalingen zouden een sfeer van melancholieke dromerigheid oproepen, als ze niet zo’n stuitend fantasieloos waren. Thibaudet en Deng spelen prachtig, al lijken ze af en toe in slaap te sukkelen. Ik kan het me voorstellen.

Jochem Valkenburg

Claus Ogermann: Works for Violin & Piano. (Decca 4758400)