Bush valt uit lijst van Time

Volgens het Amerikaanse Time Magazine behoort George W. Bush niet langer tot de honderd invloedrijkste personen ter wereld. In 2004, 2005 en 2006 figureerde de Amerikaanse president nog wel op de, altijd veel geciteerde, namenlijst.

Het weekblad verdeelt de honderd prominenten over vijf categorieën. Bush staat daarbij niet langer in het rijtje van ‘Leiders & Revolutionairen’. Daarin staan onder anderen wél de Democratische presidentskandidaten Hillary Clinton (eerder in 2004 en ‘06) en Barack Obama (ook in 2005). Ook staat hier Democrate Nancy Pelosi, sinds november voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

De Republikeinen zijn met twee politici in deze categorie vertegenwoordigd: Arnold Schwarzenegger, de gouverneur van Californië en Michael Bloomberg, de burgermeester van New York. De hoogste bevelhebber van de Amerikaanse troepenmacht in Irak, generaal David Petraeus wordt eveneens genoemd.

Ook in andere categorieën figuren bekenden uit de Amerikaanse politiek. Onder ‘Helden & Pioniers’ valt Elizabeth Edwards . Ondanks de onlangs bij haar geconstateerde kanker wil zij dat haar echtgenoot John zijn campagne voor het Democratisch presidentskandidaatschap doorzet. Oud-vicepresident en klimaatactivist Al Gore, die in 2000 de verkiezingen tegen Bush verloor, valt tegenwoordig in de categorie ‘Wetenschappers & Denkers’. Evenals de enige Nederlander in de lijst, de primatoloog Frans de Waal.

Dat Bush’ invloed tanende is, bleek ook gisteren toen tien Republikeinse kandidaten voor het presidentschap met elkaar in debat gingen. Kranten turfden hoe vaak de naam van president Bush viel: dat bleek slechts zeven keer. Zelfs als de kandidaten over Bush’ beleid spraken, vermeden ze hem bij naam te noemen. Het debat vond plaats in de presidentiële bibliotheek van de onder conservatieven onsterfelijke Ronald Reagan. Zijn naam viel twintig keer.

Bekijk de hele lijst via: www.time.com/time