boekberichten

J.C. Bloem en de drank: zijn roes is groots geweest

Tal van kranten komen met het bericht dat de befaamde Nederlandse dichter J.C. Bloem (1887-1966) ‘leed aan mateloos drankgebruik’ en verbazen zich erover dat de dichter desondanks in zijn poëzie zo’n vormbeheersing aan de dag wist te leggen. Want zeker op oudere leeftijd kon hij de drankduivel totaal niet meer buiten de deur houden, zo meldt biograaf Bart Slijper, die het wonderlijk vindt ‘dat Bloem de Nederlandse literatuur toch heeft verrijkt met regels als ‘Domweg gelukkig in de Dapperstraat’.

Franse lof voor Moeyaert en Enquist

De literatuurbijlage van de Franse krant Le Monde is de laatste tijd alert voor publicaties uit de Lage Landen. Vorige week mocht Cees Nooteboom een bespiegeling schrijven over de Franse vertaling van Geert Maks In Europa .

In Le Monde des Livres van deze week is er lof te rapen voor de Nederlandse schrijfster Anna Enquist en de Vlamingen Gerda Dendooven en Bart Moeyaert. De bijlage pakt uit met een uitgebreide, lovende bespreking van de Franse vertaling van Anna Enquists roman De thuiskomst.

Zes schrijvers eren jarige Mulisch

Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag op 29 juli krijgt Harry Mulisch een bijzonder eerbetoon. Zes collega-schrijvers komen in die periode met novelles die verder fabuleren op het oeuvre van Mulisch. De zes zijn Abdelkader Benali, Elsbeth Etty, A.F.Th. van der Heijden, Jessica Durlacher, Doeschka Meijsing en Marcel Möring.

Paus klopt alle Duitse invloedrijke denkers

Volgens het Duitse maandblad Cicero is paus Benedictus XVI de invloedrijkste Duitstalige denker. Hij prijkt op nummer één in hun jaarlijkse lijst van belangrijkste Duitse intellectuelen. Martin Walser en Günter Grass staan respectievelijk op de tweede en de derde plaats. De top-tien wordt aangevuld met satiricus Harald Schmidt, literatuurcriticus Marcel Reich-Ranicki, auteurs Peter Handke en Elfriede Jelinek, publiciste Elke Heidenreich, journaliste Alice Schwarzer en filosoof Jürgen Habermas. De rangorde is gebaseerd op vermeldingen in de 160 voornaamste Duitse kranten en weekbladen. Ook citaten op internet en bronnenverwijzingen in het Munzinger-Referenzarchiv werden in aanmerking genomen.

Ook Chinezen willen niet meer lezen

Na Rusland kampt ook China met verregaande ontlezing, zo meldt China News, die het bericht plukte uit China Daily. Klassiekers liggen onaangeraakt op de boekenplanken en hun enige functie lijkt nog te bestaan uit de opluistering van het interieur. Statistieken tonen aan dat slechts 5 procent van de Chinezen nog boeken leest. Het percentage van mensen dat voor hun plezier literatuur leest, daalt gestaag verder.

Dirk Leyman

Zie ook: http://papierenman.blogspot.com of www.nrc.nl/boekenblog