Baybasin daagt topman Justitie

De advocaten van de voor heroïnehandel veroordeelde Turkse Koerd Hüseyin Baybasin spannen een kort geding aan tegen de Nederlandse staat en een topambtenaar van het ministerie van Justitie. Volgens de advocaten is Baybasin in een isoleercel gezet vanwege een werkbezoek van de topambtenaar en een tweetal andere ambtenaren aan de gevangenis in Alphen, waar Baybasin is gedetineerd.

„Hier is gewoon sprake van intimidatie”, stelt Baybasins advocate Adèle van der Plas. „Wij eisen dat [de topambtenaar] zich niet langer met de detentie van onze cliënt bemoeit.” Een woordvoerster van het ministerie van Justitie bevestigd dat de ambtenaar op werkbezoek is geweest in Alphen a/d Rijn, maar stelt dat dat al lange tijd geleden gepland stond. De isolatie van Baybasin staat volgens de woordvoerster los van het werkbezoek.

De intimidatie zou samenhangen met een strafklacht die Baybasin heeft ingediend tegen de ambtenaar. De Turkse Koerd stelt dat hij in crimineel verband onder andere meineed en valsheid in geschrifte heeft gepleegd om hem in Nederland veroordeeld te krijgen. Ook de officier van justitie die de zaak tegen Baybasin in eerste instantie heeft behandeld wordt daarvan beschuldigd.

De Rijksrecherche is een oriënterend onderzoek begonnen naar de beschuldigingen tegen de ambtenaren. Baybasin werd midden jaren ’90 opgepakt op verzoek van de Turkse autoriteiten. Toen uitlevering aan Turkije werd verboden door de Nederlandse rechter, is hij in Nederland vervolgd en tot levenslang veroordeeld voor heroïnehandel en moord.

Baybasin bestrijdt dat hij schuldig is. Volgens hem is er sprake van een complot van Turkse ambtenaren en politici, omdat hij kennis zou hebben over hun betrokkenheid bij de georganiseerde handel in heroïne. Uit een geheim rapport van de Turkse geheime dienst blijkt volgens de advocaten van Baybasin dat ook het Nederlandse OM daarbij betrokken is.