Amerikaanse pers al voor `9/11` weinig kritisch

In NRC Handelsblad van 27 april schetst Juurd Eijsvoogel naar aanleiding van de documentaire Buying the War hoe de Amerikaanse pers zijn kritische rol verzaakte. Het valt toe te juichen dat zo de aandacht wordt gevestigd op deze documentaire. Maar toch verbaast het me dat Eijsvoogel het doet voorkomen of de volgzame houding van de Amerikaanse media een nieuw verschijnsel is, dat op een of andere manier is voortgekomen uit `9/11` en de inval in Irak.

Al in 1988 verscheen het boek Manufacturing Consent van Edward S. Herman en Noam Chomsky. In hun degelijke en empirisch onderbouwde analyse tonen de auteurs aan how propagandistic our mass media are, zoals de achterflap vermeldt.

De opstelling van de Amerikaanse media inzake Irak was precies volgens het boekje, en dus in het geheel niet nieuw of verrassend.