ABN-topman Groenink kan beter opstappen

ABN Amro bevindt zich nu in onbekende wateren. De beslissing van de Nederlandse ondernemingskamer dat de Amerikaanse bank LaSalle niet mag worden verkocht aan Bank of America lijkt een streep te trekken door de geplande overname door Barclays. Maar het zou wel eens te vroeg kunnen zijn om de Britse bank af te schrijven.

De uitspraak maakt immers nog niet de weg vrij voor het consortium van Royal Bank of Scotland (RBS) en zijn partners om een bod uit te brengen op ABN Amro, inclusief LaSalle. De rechter heeft de verkoop niet helemaal om zeep geholpen – hij heeft slechts bepaald dat de transactie door de aandeelhouders van ABN Amro moet worden goedgekeurd.

Intussen zou Bank of America een aanzienlijke schadeclaim tegen ABN Amro kunnen lanceren. De Nederlanders hebben immers in het LaSalle-contract beloofd dat de verkoop niet goedgekeurd hoefde te worden door de aandeelhouders. Bank of America heeft al aangekondigd een schadevergoeding van 220 miljard dollar te kunnen eisen. Niemand weet wat er zou gebeuren als er werkelijk een zaak aanhangig gemaakt zou worden, maar juristen denken dat de bank wel eens 20 miljard dollar (15 miljard euro) zou kunnen binnenhalen, hoewel het bedrag waarschijnlijk lager zal uitvallen.

De aandeelhouders van ABN Amro zouden daarom kunnen beslissen dat ze beter af zijn als ze LaSalle toch aan Bank of America verkopen, waardoor ze tevens akkoord zouden gaan met het bod van Barclays van 65 miljard euro.

Het zal allemaal heel erg afhangen van de vraag waarmee het RBS-consortium terugkomt: brengt het een bod uit op ABN Amro zonder LaSalle of ziet het kans om met een voorstel te komen dat voldoet aan de voorwaarden van het contract met Bank of America en rechtszaken vermijdt?

Bij ontstentenis daarvan zou 65 miljard euro handje contantje beter zijn dan 72 miljard euro van RBS, als 15 miljard euro van dat laatste bedrag eenvoudigweg door Bank of America zou worden opgeslorpt aan schadevergoedingen. Maar als de aandeelhouders denken dat een eventuele schadevergoeding lager zou uitvallen, zijn ze waarschijnlijk beter af met het bod van RBS.

Nu de rechterlijke uitspraak de uitkomst van de biedingsstrijd zeer ongewis heeft gemaakt, is één ding glashelder geworden. Omdat hij zijn aandeelhouders in dit juridische wespennest verzeild heeft laten raken, is de positie van Rijkman Groenink als topman van ABN Amro onhoudbaar geworden. Het zou beter zijn als hij opstapt.

Jonathan Ford

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld