ABN en Goldman zaten fout bij beursgang World Online

De zakenbanken ABN Amro en Goldman Sachs hebben onrechtmatig gehandeld bij de begeleiding van de beursgang van internetbedrijf World Online in 2000. Dat heeft het gerechtshof gisteren bepaald in het hoger beroep dat was aangespannen door de Vereniging van effectenbezitters (VEB). Een eerdere uitspraak dat World Online zelf beleggers heeft misleid, werd door het hof bevestigd.

De beursgang van World Online liep uit op een van de grootste schandalen uit de Nederlandse beursgeschiedenis. De koers stortte kort na de introductie in, mede doordat toen pas bleek dat oprichter en bestuursvoorzitter Nina Brink al voor de beursgang haar aandelen van de hand had gedaan.

Volgens de VEB hebben zo’n 150.000 beleggers in totaal 3 miljard euro schade geleden. Deze uitspraak maakt de weg vrij om een schadevergoeding te eisen van de banken en World Online.

De uitspraak van het gerechtshof richtte zich onder meer op uitspraken van Brink. Zij wekte in de media de suggestie dat ze ten tijde van de beursgang nog altijd aandelen World Online had. Het gerechtshof stelt vast dat de banken niets hebben gedaan om de „onjuiste indruk” over haar aandelenbelang bij de media weg te nemen. Veel beleggers gingen op de media af omdat het prospectus destijds slecht beschikbaar was.

Ook misleidde het bedrijf beleggers door in de aanloop naar de beursgang een serie jubelende persberichten uit te brengen over allianties met gerespecteerde bedrijven – Microsoft, Endemol, Ericsson – die achteraf weinig bleken voor te stellen. Tegen al deze zaken hadden de banken volgens het hof moeten optreden.

Verder was het prospectus volgens het gerechtshof onvolledig en deels onjuist. Er stond ten onrechte in dat World Online volledig eigenaar was van een Zweeds internetbedrijf met 60.000 abonnees. De biografie van Brink had verder moeten vermelden dat drie bedrijven die door haar werden bestuurd kort daarna failliet gingen.

Beleggers in World Online kunnen zich melden voor de procedure op www.veb.net