ABN Amro zat fout bij beursgang World Online

De zakenbanken ABN Amro en Goldman Sachs hebben onrechtmatig gehandeld bij de begeleiding van de beursgang van internetbedrijf World Online in 2000. Dat heeft het gerechtshof gisteren bepaald in een hoger beroepsprocedure die was aangespannen door de Vereniging van effectenbezitters (VEB), die stelt dat beleggers voor 3 miljard euro schade hebben geleden. Een eerdere uitspraak dat World Online zelf beleggers heeft misleid, werd door het hof bevestigd.

De beursgang van World Online liep uit op een van de grootste schandalen uit de Nederlandse beursgeschiedenis. De koers stortte kort na de introductie in, onder andere doordat toen pas bleek dat oprichter Nina Brink – het gezicht van het bedrijf – al voor de beursgang aandelen in het bedrijf van de hand had gedaan, voor een veel lagere prijs dan de introductiekoers (de prijs waarvoor beleggers de aandelen konden kopen bij de beursgang). Daaruit bleek volgens beleggers dat zij zelf blijkbaar weinig vertrouwen had in het bedrijf.

Volgens de VEB hebben zo’n 150.000 beleggers in totaal 3 miljard euro schade geleden. Deze uitspraak van de rechter maakt de weg vrij om een schadevergoeding te eisen van de banken en World Online.

De uitspraak van het gerechtshof richtte zich onder meer op uitspraken van Nina Brink. Zij wekte in de media de suggestie dat ze nog altijd aandelen World Online had, door steeds te vertellen dat zij haar aandelen bij de beursgang niet ging verkopen. ABN Amro en Goldman Sachs hadden volgens het gerechtshof tegen deze misleiding moeten ingrijpen. Verder was de prospectus volgens het gerechtshof onvolledig en onjuist. De biografie van Nina Brink had ook moeten vermelden dat drie bedrijven die door haar waren bestuurd kort daarna failliet gingen.