6 TV: Film

De nadagen van Hitlers bewind

Der Untergang

RTL5, 20.05-22.55u.

Het is een staaltje gedurfde programmering: meteen na de dodenherdenkingsplechtigheid de film uitzenden over de veroorzaker van het kwaad, maar RTL5 houdt blijkbaar wel van harde overgangen. Regisseur Hirschbiegel werd ervan beschuldigd Hitler te vermenselijken in Der Untergang, over de nadagen van zijn bewind. Dat valt reuze mee. Er wordt met een menselijke blik naar de dictator gekeken, dat wel. Consequent kijkt de film via derden naar de woedeaanvallen, de tics en de vriendelijkheid van de Führer. Op de avond dat hij met Eva Braun zelfmoord pleegt, bedankt hij de kok nog voor de uitmuntende maaltijd. De meeste scènes in de Berlijnse bunker onder de Rijksdag worden waargenomen door zijn jonge secretaresse Traudl Junge: hoe zijn bondgenoten Himmler, Göring en Speer hem verlaten – alleen Goebbels blijft hem trouw – en hoe de Russen Berlijn in puin schieten. (AW)