1 Gemeente

Rondkijken in je stad, of discussiëren over plannen, kan ook virtueel.

Virtuele inspraak

www.virtueelhelmond.nl

Wie wil meepraten over de inrichting van de markt in Helmond, hoeft niet naar een inspraakavond in het plaatselijke buurthuis. De kraampjes zijn door de gemeente alvast op het internet neergezet in Virtueel Helmond, een driedimensionale kopie van de echte wereld. Nadat ik me een virtuele identiteit heb aangemeten, kan ik hier rondkijken in de toekomst. Met mijn muis stuur ik mijn alter ego uit wandelen over de markt, waar hij een 360 graden panoramafoto bekijkt terwijl ik heen en weer klik tussen kraampjes en terrasjes. Als ik hem achter een meisje aan laat rennen om iets te vragen, loopt ze pardoes het beeld uit, door een onzichtbare muur om het marktplein. ‘Wat vindt u van de nieuwe weekmarkt?’, vraagt de gemeente aan de bezoekers. Die weten er wel raad mee. „Ongezelligheid ten top” schrijft een zekere Jo. Winkelbediende Helga: „Eén grote ramp: de kramen staan letterlijk tegen de winkel aan geplakt.” Tilburg, Apeldoorn, Den Bosch, Rotterdam en andere gemeenten die plannen maken voor een virtuele stad zijn dus gewaarschuwd: de virtuele omgangsvormen zijn lekker direct. (HL)