`Wijkaanpak kost gemeente zonder probleemwijk geld`

den haag, 3 mei. Alle Nederlandse gemeenten zonder probleemwijken gaan er de komende kabinetsperiode financieel fors op achteruit. Dat schrijft de Raad voor de Financiële Verhoudingen (Rfv) in een advies aan minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA). Het kabinet wil de extra investering van 400 miljoen euro voor het verbeteren van de veertig probleemwijken uit het gemeentefonds halen. Volgens de Rfv gaat dat ten koste van alle overige gemeenten. Bovendien is het in strijd met het karakter van de algemene uitkering. Normaal gesproken mogen gemeenten het geld uit het gemeentefonds naar eigen inzicht besteden, omdat elke gemeente haar eigen behoeften heeft. De Rfv stelt voor het geld voor de wijkaanpak te halen uit een meer gerichte verdeling van de middelen voor het grotestedenbeleid.