Wat doen de kinderen

Vliegers in het Sieboldhuis in Leiden

Taartjes bakken

Het Bakkerijmuseum is 25 jaar geworden en dat vieren ze met heel veel taartjes. T/m 6 mei zijn er demonstraties taarten bakken en ook kinderen mogen hun eigen gebakje maken. Ook is er een overzicht van 25 jaar Bakkerijmuseum en worden alle tv-uitzendingen over het museum vertoond.

Bakkerijmuseum, Nieuwstraat 8, Medemblik. Open 12-17u. Inl www.deoudebakkerij.nl of 0227-544014

Natuurschilderij maken

In de omgeving van Bezoekerscentrum De Wieden staan grote schilderijlijsten. Maar het zijn lege lijsten, want echte kunst is onbetaalbaar. Maar in een natuurgebied is dat geen bezwaar; want wie in zo’n lege lijst kijkt, ziet een prachtig natuurschilderij. Bij de speurtocht De Wieden als schilderij hoort bij elke lijst een opdracht. En zo ontdek je dat de wereld achter de lijst net zo mooi is als een schilderij van Vincent van Gogh.

Speurtocht (1,5u) van za 28 april t/m zo 6 mei 10-15u in Bezoekerscentrum De Wieden, Sint Jansklooster. Deelname € 3 per gezin leden Natuurmonumenten, niet leden betalen € 5 per gezin. Opgeven niet nodig. Inl 0527-246644.

Kimono’s passen

Elk jaar op 5 mei is het feest voor alle kinderen in Japan. Dan worden er grote vlaggen van karpers buiten aan de huizen gehangen en krijgen de kinderen speciale taartjes. Dit jaar kunnen Nederlandse kinderen ook allemaal leuke Japanse dingen doen. In het SieboldHuis, een museum over Japan in Leiden, kunnen ze origami vouwen, kimono’s passen, Japanse lantaarntjes in papier maken of genieten van een heel speciaal soort poppenspel (kamishibai genoemd). Ook leren ze hoe hun eigen naam in het Japans schrijven!

Kodomo no hi, kinderdag (gratis) voor iedereen van 6 t/m 12 jaar op za 5 mei in het SieboldHuis, Rapenburg 19, Leiden. Aanmelden kan via info@sieboldhuis.org of op 071-5125539.

Abseilen

In het weekend van 5 en 6 mei is er een klimspektakel op het Muiderslot i.s.m. Rocksteady, een Bussums sport- en klimcentrum. Kinderen kunnen vanaf het Slotplein de open weergang beklimmen en abseilen. Ook is er een losse klimwand. Vanaf de kantelen over de Slotgracht mogen ze tokkelen.

Klimspektakel op 5 en 6 mei van 12-18u in het Muiderslot, Herengracht 1, Muiden. Inl www.muiderslot.nl

Michiel de Ruyter zien

400 jaar geleden werd Michiel de Ruyter geborenen en dat wordt uitgebreid gevierd op de Bataviawerf in Lelystad. Daar wordt de zeeheld op 6 mei ontvangen en kan hij de vorderingen zien die de bouwploeg heeft gemaakt aan de bouw van het schip de Zeven Provinciën. Zo zijn de beeldsnijders aan het werk en wordt er ijzer gesmeed in de Werfsmederij. Onder leiding van leermeesters werken op de werf vooral jongeren die deelnemen aan een speciaal werkervaringsproject van de Bataviawerf. Ervaring in de praktijk opdoen, net als Michiel de Ruyter, die van een vroegtijdige schoolverlater een Nederlandse zeeheld werd. Voor kinderen zijn er speurtochten georganiseerd en er hangen toneelkostuums die lijken op kleding uit de 17de eeuw. Daarmee kunnen kinderen zich verkleden. De kanonniers van de Batavia laten op 28 april en 5 mei om 14u de kanonnen bulderen. Zij vuren ‘saluutschoten’ af en geven uitleg over de laad- en schietprocedures.

Inl bataviawerf.nl Bataviawerf, Oostvaarderswerf 1-9, Lelystad. Open 10-17u. Entree volw € 9,75; 65+: € 7,50; 6 t/m 12 jaar: € 5.

Dexter ontmoeten

Van 1 tot en met 5 mei is de tv-held Dexter te gast in science center Nemo. De hoofdpersoon uit Dexter’s Laboratory zet de boel flink op stelten! De eigenwijze uitvinder assisteert de kinderen tijdens diverse workshops. Ook gaat hij graag met zijn fans op de foto.

Naast Dexter, zijn er van 28 april tot 6 mei (30 april dicht) veel extra activiteiten, als: Vrolijke Vonken: een knetterende voorstelling over statische elektriciteit. En een workshop Haal-Maar-Uit-Elkaar-Lab: hoe ziet een radio er van binnen uit? en andere actieviteiten.

Entree 4 jaar en ouder € 11,50. Alle extra’s zijn gratis. Inl www.e-NEMO.nl

Duiken in Dino-Days

Omniversum en Museon organiseren in de meivakantie (28 april t/m 6 mei) de Dino-Days. Aanleiding voor deze themaweek is de nieuwste Omniversumfilm: Dinosaurs Alive. In de vaste opstelling van de tentoonstelling ‘Jouw Wereld Mijn Wereld’ van het Museon bevindt zich een Allosaurus. In Omniversum krijgen alle kinderen die de film bekijken een mooi boekje met dinosaurusinformatie, een puzzeltje en een quiz. In de foyer zijn onderdelen van de expositie uit de Kunsthal over Dinosaurussen te vinden. De film is in de meivakantie elke dag om 13u, 16u, 19u, en 22u te zien. Het Museon heeft een speciaal programma tijdens de Dino-Days. Kinderen kunnen op 27 april om 13u en op 4 mei om 14u30 opgravingen doen in een echte paleontologen opgraafplaats. Daar kunnen zij zoeken naar dino-drollen, maagstenen, eischalen en botten.

Omniversum, Pres. Kennedylaan 5, Inl www.omniversum.nl; Museon, Stadhouderslaan 36, Den Haag. Combinatiekaarten €15 volw t/m 11 jr €10,50. Er zijn ook gezins- en groepstarieven.

Geheime code zoeken

Van 28 april t/m 6 mei is het Orientalisweek in Museumpark Orientalis. Ga met de Orientalistas op de rug op pad en speur naar de geheime code, kom luisteren naar spannende verhalen en kijken naar de voorstellingen van Theater Madoc.

Museumpark Orientalis, Profetenlaan 2, Heilig Landstichting. Inl 024-38231 10 & www.museumparkorientalis.nl 10-17u. Entree € 9,50. Tot 13 jr € 5.