Von Saher claimt eerder onteigend schilderij Cranach

Amsterdam, 3 mei. Marei von Saher, schoondochter en enig erfgenaam van de kunsthandelaar Jacques Goudstikker, spant in Californië een proces aan tegen een museumstichting om een schilderij te verkrijgen dat reeds aan een eerder onteigende partij was teruggegeven. Het gaat om het waardevolle tweeluik Adam en Eva van Lucas Cranach de Oude. Goudstikker kocht het in 1931 op een veiling in Berlijn van kunst die door de Sovjetregering was onteigend. Het schilderij kwam na de oorlog in Nederlands bezit. In 1966 droeg de overheid het werk tegen betaling over aan een inmiddels tot Amerikaan genaturaliseerde nazaat van Russische aristocraten, George Stroganoff, die het had geclaimd. Die verkocht het door, waarna terechtkwam in het Amerikaanse Norton Simon Museum in Pasadena, Californië. Von Saher claimt deze Cranach omdat die volgens haar niet van Stroganoff was.