Vertrouwen daalt in bankentrio

Het vertrouwen van beleggers in een geslaagd tegenbod op ABN Amro is naar het laagste punt gedaald sinds drie banken aankondigden 39 euro per aandeel te willen betalen. Dat blijkt uit de koersbewegingen van banken die betrokken zijn bij de strijd om ABN Amro.

Het trio van Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis maakte vorige week voor het eerst een richtprijs bekend. Het trio gaat zo de strijd aan met Barclays, dat eerder een overname van ABN Amro overeenkwam. ABN Amro vroeg eerder hoe de banken hun bod financieren. Er bestaat vooral onduidelijkheid over de 50 miljard in contanten die het trio zou willen betalen. Een woordvoerder van Fortis liet vanochtend weten dat het „nog niet opportuun” is deze informatie te verstrekken.

Doordat de biedingen deels in aandelen zijn, is hun hoogte afhankelijk van beurskoersen. De koers van ABN Amro is naar de waarde van Barclays’ bod gekropen, terwijl het verschil met het bod van het trio is opgelopen. Dit betekent dat beleggers de kansen op een geslaagde overname door het consortium lager inschatten. Vanmorgen lag de richtprijs van het bankenconsortium bijna 9 procent boven de beurskoers van ABN Amro. De afgelopen dagen fluctueerde de premie van het consortium tussen de 4 en 8 procent.