Van D-Day tot Dam

Van D-Day tot Dam Door een onzer redacteuren Rotterdam, 3 mei. Het programma Andere tijden (NPS en VPRO) toont vanavond in een extra lange aflevering de bevrijding door de ogen van de bevrijders. Het programma stelde een uitzending samen met unieke beelden die filmploegen van het Canadese leger maakten tijdens de strijd in Frankrijk, België en Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Filmresearcher Gerard Nijssen deed in oktober van het vorig jaar twee weken onderzoek in tal van Canadese archieven. Dat heeft een schat aan materiaal opgeleverd, maar ook een zekere teleurstelling, schrijft eindredacteur Ad van Liempt in het weblog van het programma. „Door een hevige brand is jaren geleden bijna al het originele filmmateriaal van de Canadese overheid verloren gegaan. Maar van wat overgebleven is valt nog wel een indringend beeld te schetsen over de beproevingen die de Canadese militairen moesten doorstaan, vooral in Normandië en later in Zeeland, alvorens ze zich door uitgelaten Nederlanders in het westen van het land in mei 1945 konden laten toejuichen.” (Foto Andere tijden) Andere Tijden, Ned. 2, 20.55-22.00u. Web: www.anderetijden.nl

Het programma Andere tijden (NPS en VPRO) toont vanavond in een extra lange aflevering de bevrijding door de ogen van de bevrijders. Het programma stelde een uitzending samen met unieke beelden die filmploegen van het Canadese leger maakten tijdens de strijd in Frankrijk, België en Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Filmresearcher Gerard Nijssen deed in oktober van het vorig jaar twee weken onderzoek in tal van Canadese archieven. Dat heeft een schat aan materiaal opgeleverd, maar ook een zekere teleurstelling, schrijft eindredacteur Ad van Liempt in het weblog van het programma. „Door een hevige brand is jaren geleden bijna al het originele filmmateriaal van de Canadese overheid verloren gegaan. Maar van wat overgebleven is valt nog wel een indringend beeld te schetsen over de beproevingen die de Canadese militairen moesten doorstaan, vooral in Normandië en later in Zeeland, alvorens ze zich door uitgelaten Nederlanders in het westen van het land in mei 1945 konden laten toejuichen.” (Foto Andere tijden)

Andere Tijden, Ned. 2, 20.55-22.00u. Web: www.anderetijden.nl