Trots en drugs

Met dank aan de heer Polak voor het mooi verwoorden van ook mijn gedachten over het Nederlandse drugsbeleid (`Nederland, o Nederland, kom op voor je drugsbeleid`, nrc.next, 27 april). Ik ben Française en woon bijna 13 jaar in Nederland. Ik ben in mijn Franse jaren veel vaker in de gelegenheid geweest een jointje te roken of cannabis te kopen dan ooit in Nederland. Het motto `hoe verbodener, hoe aantrekkelijker` deed opgeld. Door een verbod op cannabis wordt het onderwerp `drugs` taboe. En, omdat cannabis (soft drugs) niet meer of minder verboden is dan hard drugs, is de scheiding tussen die twee voor het publieke oog bijna verdwenen. Nederland, o Nederland, gebruik de cijfers (de echte, niet de officiële), leer al die critici een lesje. Blijf alsjeblieft je bewoners behandelen als verantwoordelijke burgers, blijf vooruitstrevend en laat het de rest van de wereld weten.

    • Sophie Conin Eindhoven