Tempo wandelen sneller

Het afgelopen decennium zijn mensen in de grote wereldsteden gemiddeld tien procent sneller gaan wandelen. Deze conclusie trekt de Britse psycholoog Richard Wiseman (Universiteit van Hertfordshire) uit de recente herhaling van een onderzoek uit begin jaren negentig waarbij in een dertigtal steden werd gemeten hoe snel volwassen gezonde voetgangers liepen over een onbelemmerd en breed voetpad in de binnenstad.

Volgens Wiseman, een mediagevoelige psycholoog met een voorliefde voor vreemde maar veelzeggende feiten (quirkology noemt hij dat), is loopsnelheid een goede maat voor gehaastheid: een stad waar snel wordt gelopen leeft te haastig, dat is niet gezond.

De uitslagen van zijn onderzoek zijn deze week bekend gemaakt op de website www.richardwiseman.com. Wiseman werd eerder bekend als de psycholoog die met een wereldwijde verkiezing via internet uitzocht wat de leukste grap ter wereld is (dat bleek die van die man die het alarmnummer belt: ‘ik heb mijn vriend doodgeschoten!’ Vraag: ‘weet je zeker dat hij dood is?’ Stilte, een droge knal klinkt. De man: ‘nu wel’.) Zijn boek Quirkology. The Curious Science of Everyday Live is juist deze week verschenen.

Singapore staat bovenaan Wisemans lijst van snelst lopende steden, daar liepen de 35 gemeten voetgangers de 60 voet (ruim 18 m) in 10s55 (6,24 km/u): 30 procent sneller dan begin jaren negentig. Het Chinese Guangzou is 20 procent sneller gaan lopen, en staat nu vierde, met 10.94. Kopenhagen staat tweede met 10s82. Utrecht staat negende met 12s04 (5,45 km/u). In de top van de lijst zijn de verschillen niet zo groot: Parijs staat zestiende met 12s65. In Bahrein lopen de stedelingen in Manama kalmpjes: 17s69, goed voor de 31ste plaats.