Soldatenkiekjes

Soldatenkiekjes Door Colin van Heezik Amsterdam, 3 mei. In het Rijksmuseum is sinds gisteren een tentoonstelling te zien van foto’s gemaakt door Duitse militairen in Nederland tijdens de bezetting. De meeste van deze ‘soldatenkiekjes’ – elf albums en ruim tweehonderd losse foto’s – dateren uit de eerste oorlogsjaren. Vanaf 30 mei is ook het door het fascisme geïnspireerde schilderij De nieuwe mens (1939) van Henry van de Velde te zien. Het doek, dat in de werkkamer van NSB-leider Mussert hing en na de oorlog verdween, dook in 2003 weer op en werd onlangs gekocht door het Rijksmuseum. „Wij willen een beetje af van het imago van een museum met alleen zeventiende-eeuwse meesters”, zegt Jet Baruch van de afdeling Geschiedenis van het museum. „We hebben al jaren de grootste fotocollectie van Nederland en de geschiedenis van Nederland heeft bij ons altijd aandacht gekregen. Als museum wil je ook verhalen vertellen. Dat kan met zo’n tentoonstelling beter dan met losse schilderijen.” De foto’s en albums zijn gekocht op internet, waar volgens Baruch een levendige handel in dergelijke kiekjes bestaat. (Foto Rijksmuseum) De foto’s zijn te zien tot en met 12 juni in het Rijksmuseum (Philipsvleugel). opnamedatum: 05-03-2007 Rijksmuseum

In het Rijksmuseum is sinds gisteren een tentoonstelling te zien van foto’s gemaakt door Duitse militairen in Nederland tijdens de bezetting. De meeste van deze ‘soldatenkiekjes’ – elf albums en ruim tweehonderd losse foto’s – dateren uit de eerste oorlogsjaren. Vanaf 30 mei is ook het door het fascisme geïnspireerde schilderij De nieuwe mens (1939) van Henry van de Velde te zien. Het doek, dat in de werkkamer van NSB-leider Mussert hing en na de oorlog verdween, dook in 2003 weer op en werd onlangs gekocht door het Rijksmuseum. „Wij willen een beetje af van het imago van een museum met alleen zeventiende-eeuwse meesters”, zegt Jet Baruch van de afdeling Geschiedenis van het museum. „We hebben al jaren de grootste fotocollectie van Nederland en de geschiedenis van Nederland heeft bij ons altijd aandacht gekregen. Als museum wil je ook verhalen vertellen. Dat kan met zo’n tentoonstelling beter dan met losse schilderijen.” De foto’s en albums zijn gekocht op internet, waar volgens Baruch een levendige handel in dergelijke kiekjes bestaat. (Foto Rijksmuseum)

De foto’s zijn te zien tot en met 12 juni in het Rijksmuseum (Philipsvleugel).

    • Colin van Heezik