Seedorf voor vijfde keer in finale

Clarence Seedorf juicht na zijn doelpunt. (Foto AP) AC Milan's Clarence Seedorf of Netherlands celebrates after scoring against Manchester United during the second leg soccer match of the Champions League semifinal at the San Siro stadium in Milan, Italy, Wednesday, May 2, 2007. (AP Photo/Luca Bruno) Associated Press

AC Milan3Manchester United0

Ruststand 2-0. 11. Kaká 1-0, 30. Seedorf 2-0, 78. Gilardino 3-0. Scheidsrechter: De Bleeckere (Bel). Toeschouwers: 84.000.

Clarence Seedorf (31) krijgt op 23 mei in Athene met AC Milan kans op sportieve wraak in de finale van de Champions League tegen Liverpool. Twee jaar geleden verloor de Nederlandse middenvelder met de Italiaanse voetbalclub na een 3-0 voorsprong alsnog de eindstrijd tegen de Engelse volksclub. Aan de hand van een uitblinkende Seedorf plaatste AC Milan zich gisteren ten koste van Manchester United voor de elfde keer voor de finale van het belangrijkste Europese bekertoernooi. De Italianen wonnen afgetekend met 3-0, nadat ze vorige week in Manchester met 3-2 hadden verloren.

Volgens Seedorf liepen de emoties in de kleedkamer na afloop hoog op. „We zijn van heel ver gekomen”, zei de Nederlander bij NOS Studio Sport. „Als gevolg van het corruptieschandaal begonnen we in de Serie A met acht strafpunten. Daarnaast hebben we tien belangrijke spelers door blessures enkele maanden moeten missen. Pas in december, januari zijn we weer goed aan het werk gegaan. Eerder kon gewoon niet.”

Seedorf noemde het bereiken van de finale „een historische prestatie”. „Nooit eerder zijn de omstandigheden zo zwaar geweest. Heel diep zijn we moeten gaan om hier te komen. Dat geeft veel voldoening. We hebben fantastisch gespeeld. Agressief, gemotiveerd en met de doelpunten op de juiste momenten.”

Seedorf groeide in San Siro uit uit tot een van de beste spelers van het veld. Hij bereidde de eerste treffer, van Kaká, voor en maakte de tweede. Zelf legde hij naderhand de nadruk op de prestatie van het team. Maar na enig aandringen: „Ja, ik heb goed gespeeld. Ik mag tevreden zijn.”

De wedstrijd in het San Siro-stadion kende in regen en onweer een hectisch begin. Manchester United leek meer moeite te hebben met het Engels aandoende weer, slaagde er niet in de bal van de eigen speelhelft te krijgen en kwam na tien minuten op achterstand. Seedorf wist de bal na een dieptepass terug te koppen naar de rand van het strafschopgebied, waarna Kaká met een geplaatst schot zijn tiende seizoenstreffer in de Champions League maakte.

Manchester United had geen antwoord op het snelle en nauwkeurige combinatiespel van het ‘Italiaanse’ aanvalstrio Kaká, Filippo Inzaghi en Massimo Ambrosini, dat werd ondersteund door de middenvelders Seedorf en Andrea Pirlo.

Illustrerend was de 2-0 van Seedorf die na een half uur profiteerde van weifelend optreden van de centrale verdedigers John O’Shea en Nemanja Vidic. De Nederlandse middenvelder behield in een rommelige situatie knap balbezit en schoot de bal buiten bereik van Edwin van der Sar in de hoek. Bijna bereikte AC Milan dezelfde ruststand als twee jaar geleden in Istanbul tegen Liverpool, maar Inzaghi mikte vlak voor de pauze net naast.

En hoewel Manchester United de tweede helft feller begon, beleefde de koploper van de Premier League geen wederopstanding zoals Liverpool in 2005. Gennaro Gattuso veroorzaakte twee vrije trappen voor Manchester met overtredingen op Cristiano Ronaldo, maar de tegenvallende Portugees had het vizier niet op scherp staan. Ook middenvelder Michael Carrick en de bijna onzichtbare Wayne Rooney konden doelman Dida niet tot optreden dwingen.

AC Milan, dat ook in defensief opzicht opmerkelijk goed stond opgesteld, leek de pogingen van Manchester United ruim een kwartier aan te zien en nam vervolgens het initiatief weer over. Kansen kreeg de thuisploeg niet, totdat manager Alex Ferguson van Manchester United aanvaller Louis Saha inbracht voor centrale verdediger John O’Shea.

Nog geen minuut later profiteerde invaller Alberto Gilardino van de ontstane ruimte in het centrum van de verdediging van Manchester United. De vervanger van Inzaghi faalde niet en scoorde alleen voor doelman Van der Sar eenvoudig met de binnenkant van de rechtervoet de 3-0.

Voor AC Milan is het de derde keer dat de club onder het bewind van trainer Carlo Ancelotti de finale van de Champions League haalt. De oud-international trad in 2001 als trainer aan in Milaan en won met de rossoneri in 2003 de Champions League na een strafschoppenserie tegen Juventus. Twee seizoenen later ging het in een penaltyreeks mis tegen Liverpool. Gezien de suprematie van AC Milan tegen Manchester United en het ‘werkvoetbal’ waarmee Liverpool zich dinsdag tegen Chelsea voor de Champions-Leaguefinale plaatste is de ploeg uit Italië favoriet, net als twee seizoenen geleden. Seedorf hoopt in Athene voor de vierde keer in zijn loopbaan de Champions League te winnen.