Ruzie tussen Rusland en Estland escaleert

Tallinn/Moskou. De ruzie tussen Estland en Rusland over de `Bronzen Soldaat` is verder geëscaleerd. Estland heeft gisteren zijn consulaat in Moskou gesloten nadat jongeren diplomaten hadden tegengehouden en vochten met lijfwachten van de Estse ambassadeur. De jongeren zijn tegen de verplaatsing van het bronzen standbeeld van een Sovjetsoldaat uit het centrum van de Estse hoofdstad Tallinn naar een militaire begraafplaats. De Russen vinden dat het beeld de overwinning op het fascisme symboliseert, de Esten zien er een symbool van de Sovjetbezetting in. In Moskou riep burgemeester Joeri Loezjkov dinsdag op tot een boycot van ”het fascistische Estland”. In Tallinn weigerde de minister van Buitenlandse Zaken te praten met Russische Doemaleden die in Estland waren om de spanningen te verminderen. Maar in Estland wordt gesteld dat de twee de spanningen alleen maar verder opdrijven.

De tien landen met minste persvrijheid: www.cpj.org