Rice praat met Syrische collega

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, heeft vandaag een onderhoud met haar Syrische ambtgenoot Walid Mouallem. Dat gebeurt in de marge van de internationale conferentie over Irak, die vanochtend in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh is begonnen met een oproep van de Iraakse premier Maliki tot kwijtschelding van de Iraakse schulden.

Het is twee jaar geleden dat de VS en Syrië op zo’n hoog niveau met elkaar praatten. In mei 2005 veegde minister Rice op een persconferentie in Washington de Syrische minister van Planning, Barham Salih, de mantel uit wegens Syrische steun aan opstandelingen in Irak. Volgens Amerikaanse functionarissen zal ook het gesprek in Sharm el-Sheikh gaan over het beter controleren van de Syrisch-Iraakse grens. Substantiële discussies, bijvoorbeeld over Syrische betrokkenheid in Libanon, worden niet verwacht.

Rice zal in Sharm el-Sheikh mogelijk ook haar Iraanse ambtgenoot Manouchehr Mottaki spreken. De Iraanse president Ahmadinejad zei gisteren in Teheran dat het Iraanse volk „een eerlijke dialoog” met de VS verwelkomt. De VS beschuldigen Iran van steun aan rebellen in Irak. Daarnaast overschaduwt de kwestie van het Iraanse nucleaire programma de relaties tussen beide landen.

Bij een raketaanval op de zwaar beveiligde Groene Zone in Bagdad werden gisteren vier Filippijnse werknemers in Amerikaanse dienst gedood. Onder andere Iraakse regeringsgebouwen bevinden zich in de Groene Zone. Bij een zelfmoordaanslag in het café van het parlement werd vorige maand een parlementslid gedood.

Op de Iraakse tv werd vanochtend het lichaam getoond van Abu Omar al-Baghdadi, een leider van een van de rebellengroepen. Hij kwam om in een vuurgevecht nabij Bagdad. (Reuters, AP, AFP)