Persvrijheid Ethiopië meest verslechterd

New York. In Ethiopië is de persvrijheid het meest verslechterd de afgelopen vijf jaar. Uit een rapport van de Amerikaanse organisatie Committee to Protect Journalists blijkt dat de Ethiopische regering de onafhankelijke media zwaar heeft tegengewerkt. Kranten werden gesloten, journalisten belandden in de cel of gingen in ballingschap. Andere kranten pasten zelfcensuur toe. Alleen al in 2006 hebben de Ethiopische autoriteiten acht kranten in de ban gedaan en twee buitenlandse correspondenten uitgezet. Ethiopië is niet alleen actief tegen de gedrukte pers. Het land in de Hoorn van Afrika blokkeert bovendien kritische websites en ”miljoenen” weblogs, aldus OpenNet Initiative, een samenwerkingsverband van universiteiten dat internetgebruik bestudeert. De regering ontkent de aantijgingen.