Pauw & Witteman vs Knevel+Van den Brink

- „Met Paul.”

- „Hé Paul, Jeroen hier. De cijfers gezien?”

- „455.000 kijkers voor onze gospelkloontjes Knevel & Van den Brink.”

- „Wat een flipperkast gisteren. Ik lag compleet op apegapen.”

- „Van de hondenpoep naar de powervrouwen naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Daarna de wereld over met Floortje Dessing en als slaapmutsje de dreiging van een islamistische staat in Turkije. Pff. En tussendoor nog het publiek in voor een een-tweetje met een man bij wie een steen door de autoruit was gesmeten.”

- „Aan de gasten lag het niet. Joost Lagendijk spatte van het scherm, ondanks zo’n veel te moeilijk buitenlands onderwerp. En doorleefde Floortje en gevoelsarme Heleen Mees waren een leuke combi.”

- „Zij hielden dapper stand. Want beide heren hadden gisteren hun gelijkhebberige doordramtoontje weer te pakken. Toch een opluchting na de frisse en losse aanpak van maandag. Scoorden ze met Annemarie Jorritsma ineens 825.000 kijkers, 40.000 meer dan wij met huppeltutje Mariska Hulscher.”

- „Ik zeg: dat lag niet aan de toon. Dat was beginnersgeluk. In een piepklein bordkartonnen hamsterdoolhof in Hilversum mutsen over de monarchie. Met publiek uit godvrezend Nunspeet, beelden van Gé Braadslee en een rubriek waarvoor al dat zestigplus kijkersvolk veel te kippig is.”

- „Die YouTube-beelden moeten de niet-EO achterban trekken. Maar als je dan wildplassende juffrouwen laat zien, jaag je iederéén weg. Zouden die dames daar toestemming voor hebben gegeven? Ik zou er wel even een advocaatje naar laten kijken.”

- „Drie keer vloekten de gasten gisteren. Oeps. Die getergde blik van Van den Brink.”

- „Bij hen aan tafel doet iedereen wel mee. Dat kost ons toch meer moeite. Toen met Wolkers heeft Neelie Kroes nog geen twee zinnen kunnen uitbrengen.”

- „Houd op Paul. Ik hoor ’t Knevel nog zeggen: ‘De VARA-jongens zijn te dominant op de late avond.’ Als je zo blijft miezemuizen, ruilt de netmanager ons in 2008 in voor na-apers. Hun vragen gisteravond: tenenkrommend!”

- „‘Mag een moeder niet zorgen?’ Dominees-tv. Maakten ze niet toen Felix er was. Op dinsdag keek nog slechts de helft van maandag: 444.000 kijkers. Voor een politicus blijft niemand op.”

- „Wel als ze die correspondent hadden laten vertellen over seks in Iran. Maar dat mogen de christenmannen natuurlijk niet. En dat kan Van den Brink ook niet. De nieuwshormoontjes zitten in de weg. Hij is te veel als journalist, te weinig als mens geïnteresseerd.”

- „Zie je hoe hij de leiding neemt? Hij bouwt op, Knevel komt er tussendoor.”

- „En voor het plaatje zijn er vijf verschillende vrouwtjesaangevers. Tenzij ze Miryanna van Reeden heten. De heren werden direct van de rails gereden. Gevraagd naar haar ‘beeld van de dag’, begon ons B-sterretje te spraakwatervallen over hondenpoep.”

- „Zou gisteravond Esma niet de sidekick zijn?”

- „Nee, die moet vanavond. Zou spannend zijn geweest. Moslima botst met presentatoren die zich uitspreken voor militair ingrijpen in Turkije.”

- „Spannend. Daar heb je het al. De EO kan het ook, Jeroen.”

- „Welnee. Over vijf weken heeft Van den Brink het hartstikke gehad. Wil -ie weer fijn elke morgen zijn kinderen in de kar achter zijn fiets naar school brengen. En is hij klaar met Andries. En Andries met hem. Of ben je soms vergeten hoe Knevels samenwerking met Jacobine Geel is misgelopen?”

Discussieer over deze column op www.nrc.nl/ogen