Pauw & Witteman nemen AKO-prijs over van RTL Boulevard

Rotterdam De uitreiking van de AKO Literatuurprijs 2007 vindt 31 oktober plaats tijdens een uitzending van Pauw & Witteman. De afgelopen drie jaar zond RTL Boulevard de bekendmaking van de winnaar rechtstreeks uit. Juryvoorzitter Roderick Hageman laat weten dat na de uitreiking van vorig jaar in ”wederzijds overleg” is besloten de samenwerking te beëindigen. Een reden was dat bij RTL Boulevard literatuur geen terugkerend onderwerp is. ”Het was natuurlijk gedurfd en nieuw om de uitreiking van een literatuurprijs bij een entertainmentprogramma onder te brengen. Maar na vorig jaar leefde het gevoel aan beide kanten dat het nieuwe er wel een beetje van af was.”

In Pauw & Witteman heeft literatuur volgens Hageman wel een prominente rol. Dat het programma door de publieke omroep wordt uitgezonden is een andere belangrijke reden voor de overstap. Hageman: ”Vlaamse lezers kunnen de commerciële zenders niet ontvangen.” Pauw & Witteman zullen in hun uitzendingen aandacht besteden aan de boeken die op de lijst met kanshebbers staan. Op 28 augustus zal de zogeheten tiplijst met maximaal 25 titels bekend worden. Een kleine maand later, op 21 september, is de presentatie van de toplijst met minimaal drie en maximaal zes kanshebbers. Vóór 2003 zat de finale bij het RTL-programma Barend & Van Dorp. Daar was veel kritiek op, omdat de uitreiking te veel ondersneeuwde tussen de andere gesprekken in het praatprogramma.