Op weg naar Pluto, even langs Io

Op weg naar Pluto, even langs Io Rotterdam, 3 mei. Op de Jupitermaan Io doorsnee 3600 km is een vulkaanuitbarsting te zien aan de noordpool. De paraplu van stof wordt tot een hoogte van 350 kilometer uitgeblazen door de vulkaan Tvashtar. De gisteren vrij gegeven foto is eind februari letterlijk in het voorbijgaan gemaakt door de nog fonkelnieuwe NASA-sonde New Horizons. Ruim een jaar geleden is de sonde gelanceerd en zijn doel is de zéér verre dwergplaneet Pluto. Aankomst over acht jaar. Foto NASA REFILE: CAPTION CLARIFICATION REMOVING PLANET INFERENCE IN SECOND SENTENCE An image of Jupiter's moon Io as seen by the New Horizons spacecraft. A plume can be seen at the top of the moon. Small moons are acting as shepherds using their gravity to herd dust and boulders in Jupiter's faint rings, NASA scientists reported on May 1, 2007. The finding is one of several discoveries made from images captured in late February by the New Horizons probe in what NASA scientists called “a real-world fly-by” of Jupiter, 16 months into its mission to Pluto. REUTERS/NASA/JHUAPL/Handout (UNITED STATES). EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. REUTERS