Ook Basso lijkt al veroordeeld zonder bewijs

De Italiaanse wielrenner Ivan Basso ligt onder vuur wegens zijn vermeende contacten met de Spaanse arts Fuentes. Na de schorsing door zijn ploeg lijkt zijn carrière al voorbij.

Na Jan Ullrich wordt Ivan Basso waarschijnlijk de tweede prominente wielrenner die ‘sneuvelt’ in de Spaanse bloeddopingaffaire rond de arts Eufemiano Fuentes. De 29-jarige Girowinnaar van 2006 werd gisteren in Rome verhoord door het Italiaans olympisch comité (Coni). Over de inhoud deden beide partijen geen mededelingen. Het verhoor zal in een later stadium worden voortgezet.

Basso leverde eerder deze week zijn contract in bij Discovery Channel. De ploeg had de renner al geschorst, nadat Coni hem opnieuw wilde horen. De Italiaanse onderzoekers zouden uit Madrid nieuw bewijs hebben ontvangen, in de vorm van zakjes bloed. Door het DNA daarvan te vergelijken met dat van Basso kan diens betrokkenheid worden aangetoond.

Coni hoorde gisteren ook Michele Scarponi. De renner van Acqua & Sapone verklaarde zich bereid DNA af te staan en hoopt op 12 mei gewoon te starten in de Ronde van Italië. De deelname van Tinkoff-renners Tyler Hamilton en Jörg Jaksche, beiden gelinkt aan Fuentes, is hoogst twijfelachtig.

Basso had al eerder aangekondigd zijn roze trui van vorig jaar niet te verdedigen. Hij moet nu zelfs vrezen voor zijn carrière, hoewel hijzelf overtuigd blijft van zijn onschuld. „Ik heb een gerust geweten”, zei hij maandag.

Aanvankelijk leek hij nog te ontsnappen. Teammanager Bjarne Riis van CSC had zijn kopman vlak voor de Tour van 2006 geschorst, omdat er documenten opdoken die op betrokkenheid bij de Spaanse affaire wezen. Maar in augustus leverde een eerste onderzoek van Coni alsnog ‘vrijspraak’ op.

De codenaam Birillo in het dossier-Fuentes kwam weliswaar overeen met de naam van de hond van de renner, maar bewijs voor dopegebruik was het voor de Italiaanse bestuurders niet. In Duitsland leidde een heksenjacht op Ullrich, eveneens onder codenaam genoemd in Operacion Puerto, tot het einde van diens loopbaan. Basso tekende in december een contract bij Discovery Channel.

Voor ploegleider Johan Bruyneel waren renners onschuldig tot het tegendeel onomstotelijk was bewezen. Bovendien is Basso bevriend met Lance Armstrong, mede-eigenaar van de ploeg. „Tegen Ivan is geen bewijs”, zei de zevenvoudig Tourwinnaar eind vorig jaar.

Het profpeloton reageerde hard op de opmerkelijke transfer. De managers van de andere ProTourteams bleken juridisch minder rechtlijnig dan Bruyneel. Ze hielden vast aan hun onderlinge afspraak: wie alleen al wordt genoemd in de affaire-Fuentes mag niet koersen. „Als er echt niets aan de hand zou zijn, was Basso wel gewoon bij CSC gebleven”, vertolkte Rabo-manager Theo de Rooij de algemene opinie.

De kiem voor de felle en op de man gespeelde reactie ligt in de Ronde van Italië van vorig jaar. Basso won op superieure wijze zijn eerste grote ronde: vier ritzeges, meer dan negen minuten voorsprong op nummer twee José Enrique Gutierrez, ook al een vermeende patiënt van Fuentes. In drie weken toonde de leider nooit één teken van zwakheid.

De manier waarop Basso en zijn meesterknecht Giovanni Lombardi het tempo dicteerden op de lastige San Bernardino-pas deed insiders de wenkbrauwen fronsen. De 37-jarige Lombardi stond tot dan bekend als een renner die sprints aantrok. Na de Giro stopte hij direct, en werd hij de persoonlijke manager van Basso. Nummer drie Gilberto Simoni kwalificeerde de prestaties van de winnaar als „buitenaards”, waarmee hij openlijk dopegebruik insinueerde.

Na alle schandalen kan de wielersport zich geen besmette kampioen veroorloven. Ook al is nog niets bewezen, Basso lijkt allang veroordeeld.