Onderzoek naar schietincident mariniers in Irak

Rotterdam. De marechaussee is een onderzoek begonnen naar de verklaring van een marinier die op 7 december 2003 betrokken was bij een schietincident in Irak. Het incident werd destijds gerapporteerd. Toen werd gezegd dat er geen slachtoffers waren gevallen. Inmiddels heeft een marinier tegenover de marechaussee echter gezegd dat bij het vuurgevecht mogelijk één of meer slachtoffers zijn gevallen aan Iraakse zijde, zo meldde het tv programma Nova dinsdag. Een woordvoerder van de marechaussee bevestigt dat de marinier gisteren is gehoord. Het ministerie van Defensie bevestigt dat in de rapportage van de commandant uit 2003 niet werd gesproken over slachtoffers. Op grond van deze melding constateerde de marechaussee destijds dat er geen sprake was geweest van strafbare feiten. Nu lijken er aanwijzingen te zijn voor het tegendeel.