Onderzoek doping bij Telekom

De Duitse justitie is een onderzoek begonnen naar beschuldigingen dat de wielerploeg Team Telekom structureel dope gebruikte tijdens de Ronde van Frankrijk van 1996 en 1997. In die jaren wonnen Telekom-renners Bjarne Riis en Jan Ullrich de Tour.

Het onderzoek spitst zich toe op twee teamartsen, Andreas Schmid en Lothar Heinrich. Beiden zouden de coureurs in die jaren het verboden middel epo hebben toegediend, zo schreef de Belgische verzorger Jef d’Hont in zijn deze week verschenen boek.

Na een verzoek van dopingjager Werner Franke is de Duitse justitie een onderzoek begonnen, zo bevestigde officier van justitie Wolfgang Maier. Beide artsen waren werkzaam bij een kliniek in Freiburg, waar Telekom zijn coureurs liet onderzoeken. „We zijn blij met deze ontwikkeling”, sprak een woordvoerder van de T-Mobile-wielerploeg, de opvolger van Telekom. „Op deze manier komen alle relevante feiten naar boven.”

Ullrich is inmiddels gestopt als wielrenner. De Duitser werd in verband gebracht met de Spaanse dopingarts Fuentes en daarom uitgesloten van deelname aan de Tour vorig jaar. Uit DNA-onderzoek is gebleken dat er bloedzakken van Ullrich bij Fuentes lagen. Net als Riis, tegenwoordig ploegleider bij CSC, is hij echter nooit betrapt op epogebruik. (ANP)