Om naar uit te kijken

MUZIEKTHEATER

Poesjkin Festival In het oosten wordt het Poesjkin Festival gehouden, met muziektheater gebaseerd op het werk van de Russische dichter Alexander Poesjkin (1799-1837). De Nationale Reisopera speelt de opera Boris Godoenov (oerversie), Toneelgroep Oostpool, Introdans en Het Gelders Orkest brengen samen totaaltheater met Paradijs Poesjkin (De Zigeuners). Het Gelders Orkest speelt Russische componisten die door Poesjkin zijn geïnspireerd. Verder: Boxing Pushkin, Mozart en Salieri, De man die aan het leven hechtte (Het schot), de sprookjes Prins Saltaan en Dimitri (De visser en het visje), het liedrecital The Poet’s Echo, de film Onegin, en het schimmenspel De bronzen ruiter.

5-20 mei in Arnhem, Nijmegen en Apeldoorn. Info www.poesjkinfestival.nl.

KLASSIEK

SokolovIn de serie Meesterpianisten geeft Russische pianist Grigory Sokolov een recital, met Schuberts Sonate in c klein (D958) en een reeks werken van Skrjabin; diens weinig uitgevoerde Prelude en Nocturne voor de linkerhand op. 9 en de bekendere Sonate nr. 3, op. 23, de Sonate nr. 10, de Deux Poèmes en Vers la flamme, poème op. 72. Aanvang steeds 20.15 uur, Leeuwarden 20.30 uur.

6 mei Concertgebouw Amsterdam. 8 Mei Aula Katholieke Universiteit Tilburg. 10 Mei Harmonie Leeuwarden. 12 Mei Musis Sacrum, Arnhem. Inl. www.meesterpianisten.nl

BEELDENDE KUNST

Art Amsterdam Woensdag opent de Art Amsterdam, voorheen bekend als de KunstRAI. Behalve nieuwe beeldende kunst van de 125 deelnemende galeries, is er de tentoonstelling Berlin - Amsterdam te zien. Duitse verzamelaar Erika Hoffmann toont werk van kunstenaars die ooit verbonden waren aan de Rijksakademie in Amsterdam en nu in Berlijn werken. Verder herbergt de kunstbeurs het Tijdelijk Museum Amsterdam, een samenwerking van De Appel, Foam, SKOR en het Stedelijk.

9 t/m 13 mei RAI, Amsterdam. Entree 15 euro. Inl: www.artamsterdam.nl

DANS

Dido & Aeneas De bekende opera Dido & Aeneas van Henry Purcell krijgt een opvoering met dans door The Movement Network. Joyce Hoohenkerk dirigeert deze opera met medewerking van Jennifer Hanna als choreograaf.

11 en 18 mei Schouwburg, Amstelveen. Inl.: www.schouwburgamstelveen.nl

POP

Bevrijdingspop Het oudste en grootste bevrijdingsfestival van Nederland heeft een sterk programma met o.a. Boris, Moke, Paul Carrack, Los Lobos, The Answer, Pussycat Kill Kill Kill en Opgezwolle. Bijzondere aandacht verdient Nneka, de groep rond de Nigeriaans zangeres Nneka Egbuna die als een Afrikaanse Lauryn Hill hiphop, soul en reggae vermengt (20u40 hoofdpodium).

5 mei Haarlemmer Hout, Haarlem. Info www.bevrijdingspop.nl.