Nog geen akkoord roaming-tarieven

Brussel, 3 mei. - De Europese lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement zijn er gisteren nog niet in geslaagd een akkoord te bereiken over de tarieven voor buitenlands mobiel bellen. De hoogte van de maximumtarieven blijft een twistpunt, evenals de vraag of die automatisch moeten gelden. Volgens de Oostenrijkse christen-democratische europarlementariër Paul Ruebig is het Parlement bereid de bedrijven op dit laatste punt tegemoet te komen. Telecombedrijven willen klanten zelf de keuze geven wel of niet voor de Europese maximumtarieven te kiezen. Volgens critici van deze methode zullen veel klanten zich niet bewust zijn van deze keuzemogelijkheid, of niet weten hoe ze voor de Europese maximumtarieven moeten kiezen. Wat de tarieven betreft, variëren de opties tussen de door het bedrijfsleven gewenste 65 en 35 eurocent voor respectievelijk bellen en gebeld worden en de 40 en 15 eurocent die het Parlement beoogt. Vandaag en morgen wordt verder onderhandeld.