Nederl. Fotomuseum

Nederl. Fotomuseum Half april is het vernieuwde Nederlands Fotomuseum – in de nieuwe behuizing Las Palmas in Rotterdam – door koningin Beatrix geopend. Het Fotomuseum beschikt in zijn nieuwe onderkomen over twee keer zoveel expositieruimte en een zeer geavanceerd fotografiedepot. Op de website van het fotomuseum worden als een work in progress wekelijks nieuwe foto's uit de collectie toegankelijk gemaakt. Er zijn twee openingstentoonstellingen te zien: Dutch Eyes en Panorama Las Palmas. De eerste vertelt de geschiedenis van de Nederlandse fotografie aan de hand van honderden beroemde en minder bekende fotos van vaderlandse grootheden. De Dutch Eyes-tentoonstelling is een samenwerkingsproject van fotografie instellingen en onderzoeksinstituten in Nederland, waaronder het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum Amsterdam, de Universiteit Leiden, de Universiteit Utrecht, het Gemeente Archief Amsterdam en het Nederlands Fotomuseum. Het is een kans om veel belangrijk en nog niet eerder vertoond materiaal uit deze en andere collecties te zien. In samenhang met de tentoonstelling is Dutch Eyes , verschenen een nieuwe geschiedenis van de fotografie in Nederland. Panorama Las Palmas toont aan de hand van foto's hoe de Kop van Zuid in de afgelopen 150 jaar is veranderd. Het is een visueel verhaal van de ontwikkelingen van de zuidelijke oever van de Maas, van landelijk gebied tot havengebied en –in de huidige tijd tot hoogbouwlocatie. We zien foto's van zeilschepen, arbeiders die graven aan de havens, mannen met verweerde koppen tussen de kranen en (Chinese) bewoners van Katendrecht. Foto's van imposante schepen van Frits Rotgans hangen er en ook een serie foto's die Cas Oorthuys maakte rondom de Maas. Las Palmas, Wilhelminakade 332, Rotterdam. Inl: 010-2030405, www.nederlandsfotomuseum.nl Digitaal fotoarchief waarin bezoekers via een besturingspaneel kunnen zoeken op thema, periode, fotograaf etc. (Foto Vincent Mentzel) Duizenden foto's zijn ingescand en kunnen dmv van een computer worden opgeroepen in het nieuwe Nederlands Fotomuseum in gebouw Las Palmas te Rotterdam . foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Rotterdam, 17 april 2007 Mentzel, Vincent

Half april is het vernieuwde Nederlands Fotomuseum – in de nieuwe behuizing Las Palmas in Rotterdam – door koningin Beatrix geopend. Het Fotomuseum beschikt in zijn nieuwe onderkomen over twee keer zoveel expositieruimte en een zeer geavanceerd fotografiedepot. Op de website van het fotomuseum worden als een work in progress wekelijks nieuwe foto's uit de collectie toegankelijk gemaakt. Er zijn twee openingstentoonstellingen te zien: Dutch Eyes en Panorama Las Palmas. De eerste vertelt de geschiedenis van de Nederlandse fotografie aan de hand van honderden beroemde en minder bekende fotos van vaderlandse grootheden. De Dutch Eyes-tentoonstelling is een samenwerkingsproject van fotografie instellingen en onderzoeksinstituten in Nederland, waaronder het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum Amsterdam, de Universiteit Leiden, de Universiteit Utrecht, het Gemeente Archief Amsterdam en het Nederlands Fotomuseum. Het is een kans om veel belangrijk en nog niet eerder vertoond materiaal uit deze en andere collecties te zien. In samenhang met de tentoonstelling is Dutch Eyes , verschenen een nieuwe geschiedenis van de fotografie in Nederland.

Panorama Las Palmas toont aan de hand van foto's hoe de Kop van Zuid in de afgelopen 150 jaar is veranderd. Het is een visueel verhaal van de ontwikkelingen van de zuidelijke oever van de Maas, van landelijk gebied tot havengebied en – in de huidige tijd tot hoogbouwlocatie. We zien foto's van zeilschepen, arbeiders die graven aan de havens, mannen met verweerde koppen tussen de kranen en (Chinese) bewoners van Katendrecht. Foto's van imposante schepen van Frits Rotgans hangen er en ook een serie foto's die Cas Oorthuys maakte rondom de Maas.

Las Palmas, Wilhelminakade 332, Rotterdam. Inl: 010-2030405, www.nederlandsfotomuseum.nl