NAVO en VS beloven Karzai voorzichtigheid

Vertegenwoordigers van de NAVO en de Verenigde Staten hebben gisteren de Afghaanse president Karzai beloofd zich meer te zullen inspannen om in de toekomst burgerdoden bij militaire acties te vermijden.

Zij deden dat tijdens spoedoverleg met Karzai in Kabul, dat belegd was naar aanleiding van berichten dat 51 burgers dit weekeinde zijn omgekomen bij een militaire actie in de westelijke provincie Herat.

Karzai, die al meerdere malen heeft geprotesteerd tegen het feit dat bij optreden van Amerikaanse en andere buitenlandse troepen burgerslachtoffers vallen, zei gisteren tijdens een persconferentie naar aanleiding van de gebeurtenissen in Herat dat „het voor ons moeilijk is te blijven accepteren”. „Burgerdoden en arbitraire besluiten om huizen te doorzoeken hebben een onaanvaardbaar niveau bereikt en de Afghanen kunnen dat niet langer accepteren”, aldus Karzai later in een verklaring.

De gewraakte actie vond plaats in het district Shindand, en was onderdeel van de operatie Enduring Freedom, de naast de NAVO-operatie ISAF voortgaande antiterreuroperatie onder Amerikaanse leiding. Amerikaanse, Afghaanse en Roemeense troepen kwamen daarbij in een hinderlaag terecht waaruit zij door luchtsteun – onder andere van Nederlandse F16’s – werden gered. Eerste berichten van Amerikaanse zijde maakten melding van 136 gedode opstandelingen. Pas later bleek uit berichten van Afghaanse autoriteiten en VN-zijde dat er mogelijk tientallen burgerslachtoffers zijn, onder wie vrouwen en kinderen.

Onder landen die deelnemen aan ISAF bestaat grote zorg dat incidenten met burgerdoden die niet zijn voorgevallen onder ISAF-vlag toch alle sympathie voor de NAVO-onderneming onder de Afghaanse bevolking zullen wegnemen. Die ziet zelf immers weinig onderscheid tussen de ene buitenlandse militaire macht en de andere. Soortgelijke incidenten hebben al vaker tot demonstraties tegen de buitenlandse troepen geleid – zoals vandaag voor de vierde achtereenvolgende dag in Jalalabad.