Nadal verslaat Federer ook op ‘gras-gravelbaan’

Tennisser Rafael Nadal was al de meerdere van Roger Federer op gravel. De Spanjaard bleef de Zwitserse nummer één van de wereld gisteren in Palma de Mallorca ook de baas op een speciaal geprepareerde tennisbaan, met één helft van gras, de favoriete ondergrond van Federer, en de andere helft van gravel, de grondsoort waarop Nadal het liefste speelt.

De 20-jarige Nadal won de uitverkochte demonstratiepartij voor zijn thuispubliek op Mallorca na een enerverende tennisstrijd: 7-5, 4-6 en 7-6 (12-10). Van de laatste tien duels tussen Nadal en Federer had de Spanjaard er zeven gewonnen.

Beide tennissers verloren nog nooit van de ander op hun favoriete ondergrond. Nadal, die op gravel al 72 partijen ongeslagen is sinds zijn toernooizeges in Barcelona en Monte Carlo vorige maand, paste zich gisteren het beste aan de bizarre omstandigheden aan.

De preparatie van de speciale tennisbaan duurde negentien dagen en kostte 1,2 miljoen euro. De spelers kregen bij de wisseling van speelhelft steeds twee minuten pauze, een halve minuut langer dan gebruikelijk, zodat zij ook van schoeisel konden wisselen.

Federer had moeite zich aan te passen aan de groen-rode baan. De 7.000 toeschouwers zagen dat dit in de beginfase resulteerde in een ongewoon groot aantal fouten van de Zwitserse wereldranglijstleider. Nadal, tweevoudig winnaar van het graveltoernooi Roland Garros, maakte daar meteen in de eerste set gebruik van en brak de opslag van zijn aartsrivaal toen Federer vanaf gras serveerde naar gravel.

In de tiebreak van de beslissende set leek viervoudig Wimbledonwinnaar Federer, die op gras al vier jaar lang (48 partijen) ongeslagen is, op de overwinning af te stevenen. Maar na een minibreak (4-1) moest hij opnieuw buigen voor gravelkoning Nadal.

Het duel der grondsoorten wordt de komende twee jaar herhaald op Mallorca.