Minder klachten bij ombudsman EU

BRUSSEL, 3 mei. - Europese instellingen moet nog beter hun best doen om de burger centraal te stellen bij hun werkzaamheden. Dat zei de Europese ombudsman P. Nikiforos Diamandouros vanmorgen bij de presentatie van zijn jaarverslag over 2006. Burgers en bedrijven kunnen bij de ombudsman klagen over de wijze waarop ze zijn behandeld door Europese instellingen. In 2006 gebeurde dat 3.830 keer, een minieme daling ten opzichte van het jaar daarvoor. De meeste klachten komen uit grote landen als Duitsland, Spanje en Frankrijk. De ombudsman ontving vorig jaar 106 klachten uit Nederland. De meeste klachten van Europeanen gaan over de Europese Commissie. Dat wil niet zeggen dat de Commissie haar werk slechter doet dan andere instellingen. ”De Commissie is gewoon de instelling waarmee burgers het meest in contact komen.”