Metaalpensioenfonds PME wil uitvoering in één hand

Metaalpensioenfonds PME laat het beheer van 21 miljard euro aan pensioengelden vanaf deze zomer uitvoeren door Mn Services. PME denkt erover de pensioenadministratie voor de 650.000 betrokken werknemers en gepensioneerden bij hetzelfde bedrijf onder te brengen. Dit heeft het pensioenfonds voor de grootmetaal vandaag bekendgemaakt. Bij PME zijn werknemers aangesloten van metaalverwerkende bedrijven als ASML, Scania, NedCar en Batavus.

Mn Services wordt dankzij het metaalpensioenfonds een van de grootste beheerders van pensioenvermogens in Nederland, met een totaal beheerd vermogen van 58 miljard euro. Tot nog toe besteedde PME het beheer uit aan tientallen gespecialiseerde vermogensbeheerders over de hele wereld. Door het beheer in één hand te brengen, hoopt het pensioenfonds schaalvoordelen te behalen.

PME ziet grote voordelen in de samenwerking met Mn Services, omdat dit bedrijf ook het beheer en de administratie van de pensioenen in de kleinmetaal uitvoert. Werknemers stappen veelvuldig over van de grootmetaal naar de kleinmetaal, en andersom. „Eén uitvoerder voor beide sectoren zou voor alle betrokkenen een hoop minder gedoe opleveren”, zegt Hans van der Windt, directeur pensioenen van PME.

Wanneer Mn Services ook de pensioenadministratie voor PME mag uitvoeren, zou dit een groot verlies betekenen voor PVF Achmea, de huidige uitvoerder. PME is goed voor eenderde van de omzet van dit onderdeel van verzekeraar Achmea. Of PME daadwerkelijk overstapt, is nog onzeker. Het pensioenfonds heeft een intentieverklaring getekend om hierover „gesprekken te gaan voeren” met Mn Services. Overdracht van pensioenadministratie is bijzonder complex en kan jaren duren, zegt een woordvoerder van het pensioenfonds.

De bedrijfstakpensioenfondsen voeren het beheer en de administratie van de pensioengelden steeds minder vaak zelf uit. PME heeft deze uitvoeringstaken altijd al uitbesteed. Mn Services komt voort uit het pensioenfonds Metaal en Techniek, dat in 2001 besloot het beheer en de administratie te scheiden. De grootste pensioenfondsen van Nederland, ABP (beheerd vermogen 200 miljard euro) en PGGM (79 miljard euro), zijn ook bezig beheer en administratie uit elkaar te halen.