Mager applaus voor Anders Moberg

Aandeelhouders van Ahold namen vanochtend afscheid van topman Moberg. Zij toonden zich nu matig tevreden over zijn prestaties, de commissarissen deden dat een jaar geleden al.

Topman Anders Moberg zei vanochtend op de aandeelhoudersvergadering van supermarktbedrijf Ahold met genoegen terug te kijken naar de vier jaar waarin hij het concern leidde. Toch was hij er niet zeker van dat zijn aandeelhouders het ook zo voelden: „Ik hoop dat u net zo trots bent op Ahold als ik.”

Na zijn speech voor de ongeveer 250 opgekomen beleggers kreeg hij een mager applaus van acht seconden. Ondanks dat Moberg hun vertelde dat Ahold er veel beter voor staat dan „in de donkere dagen van 2003”, toen de boekhoudfraude bij het Amerikaanse onderdeel US Foodservice bekend werd.

Moberg heeft gisteren zijn aandeelhouders verlost van die groothandel. Ahold verkoopt US Foodservice dit jaar aan de private investeerders KKR en Clayton, Dubilier & Rice voor meer dan analisten hadden gedacht: 7,1 miljard dollar (5,2 miljard euro). Dat maakte weinig enthousiasme los op de aandeelhoudersvergadering.

Veel beleggers zijn teleurgesteld dat drie belangrijke doelen voor 2006 die kort na Mobergs aantreden zijn geformuleerd, niet werden gehaald: minimaal 5 procent winstmarge, minimaal 5 procent omzetstijging en minimaal 14 procent rendement op vermogen.

Toen dat begin vorig jaar duidelijk werd, zei president-commissaris René Dahan nog dat er wel honderd factoren aan te wijzen waren die het behalen van die doelen hadden verhinderd. Vandaag bleek op de aandeelhoudersvergadering dat Dahan toen meteen Moberg heeft gevraagd om op te stappen: „De raad van commissarissen heeft hem gezegd dat het beter voor zijn carrière was om een stap te maken buiten het concern.”

Dat het vertrek pas vorige week bekend werd, komt door een bepaling in het arbeidscontract tussen Moberg en Ahold, waarin staat dat het bedrijf een opzegtermijn heeft van één jaar. Moberg krijgt een extra jaarsalaris mee op 1 juli, als hij weg is. Dahan wilde niet zeggen of hij een vertrekbonus krijgt: „Dat leest u volgend jaar in het jaarverslag over 2007”, vertelde hij een vertegenwoordiger van VEB, Vereniging van Effectenbezitters.

Een belegger stond voor het begin van de vergadering al te mopperen over het bedrijf. Ze had ooit veel geld geïnvesteerd in Ahold, maar heeft dat de afgelopen jaren geleidelijk afgebouwd tot een klein bedrag. „Wat Moberg heeft gepresteerd is geen gouden handdruk waard. Hij heeft in die afgelopen vier jaar heel veel geld verdiend, wij hebben te maken met een aandelenkoers die lager staat dan toen hij kwam. Ondertussen is ook geen dividend uitgekeerd.”

Moberg zei dat hij vertrok, omdat een grote klus is geklaard en zijn werk er eigenlijk op zit. Maar zijn tijdelijke opvolger, financieel bestuurder John Rishton, zei meteen erna dat 2007 een „heel druk jaar wordt”. Hij refereerde aan de verkoop van Aholds activiteiten in Polen en Portugal en van de Amerikaanse supermarktketen Tops. Bovendien wikkelt hij de verkoop van US Foodservice in de tweede helft van dit jaar af.

Dahan vertelde de bezoekers dat het afstoten van US Foodservice (omzet vorig jaar 14,1 miljard euro, bedrijfsresultaat 60 miljoen euro) goed was voor de focus van het management. En dus goed voor de koers van het aandeel. Hij wees erop dat Ahold dit jaar eigen aandelen inkoopt, wat de koers zal ondersteunen. Door de hogere verkoopprijs dan vooraf gedacht, had Ahold vorige maand al laten weten niet voor 2 maar voor 3 miljard euro aandelen in te kopen.

„Ja, ja”, zegt de genoemde aandeelhouder kort voor aanvang van de vergadering. „Tóén moesten we applaudisseren voor de overname van Foodservice. Nu moeten we weer bij de verkoop ervan juichen.”

    • Frits Baltesen