Loyalisten Ulster geven geweld op

De Ulster Volunteer Force (UVF), de paramilitaire strijdgroep die verantwoordelijk is voor de dood van honderden katholieken in Noord-Ierland, legt de wapens neer. Dat heeft de protestantse UVF vanochtend officieel bekendgemaakt.

De verklaring komt kort voor de geplande installatie, op 8 mei, van een nieuw Noord-Iers zelfbestuur. Het bestuur, bestaande uit loyalisten én republikeinen, is het resultaat van jarenlange diplomatieke inspanningen van Groot-Brittannië en Ierland. Het moet een definitief einde maken aan de ‘troubles’ in Noord-Ierland.

Met het opgeven van de gewapende strijd volgt de UVF het voorbeeld van zijn voornaamste opponent van voorheen. Het Ierse Republikeinse Leger (IRA) leverde in 2005 zijn wapens in. Zo ver gaat de UVF overigens niet: de groep behoudt de wapens maar slaat ze op buiten het bereik van de leden, aldus de verklaring.

De UVF, opgericht in de jaren zestig, vermoordde meer dan vijfhonderd katholieken. In 1994 kondigde de UVF een staakt-het-vuren af, maar de strijdgroep wordt er van verdacht sindsdien nog ruim twintig mensen te hebben omgebracht. (Reuters, BBC)