Landbouw niet langer grootste post EU-begroting

Rotterdam, 3 mei. - Landbouwsubsidies vormen vanaf volgend jaar niet langer de grootste kostenpost op de begroting van de Europese Unie. Dat blijkt uit het begrotingsvoorstel voor 2008 dat de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, gisteren heeft gepresenteerd. Volgend jaar zal de EU meer geld uitgeven aan beleid voor economische groei en werkgelegenheid. Volgens eurocommissaris Dalia Grybauskaite (Begroting) moet het geld in Europa anders verdeeld worden ”om de uitdagingen die de globalisering de EU stelt, het hoofd te kunnen bieden”. De Unie zal volgend jaar 57,2 miljard euro beschikbaar stellen voor economische groei en werkgelegenheid. Landbouw en natuur is op de EU-begroting van 121,6 miljard euro nog altijd goed voor 56,3 miljard.