‘KKR betaalt Ahold 4,4 mld voor US Foodservice’

De twee Amerikaanse durfkapitalisten KKR en Clayton, Dubilier & Rice zouden ruim 6 miljard dollar (4,4 miljard euro) willen betalen voor de koop van het Ahold-onderdeel US Foodservice.

Dat hebben enkele bronnen gisteren gezegd tegen persbureau Reuters. De Amerikaanse investeerders en Ahold gaven geen commentaar op het bericht.

US Foodservice levert voeding aan onder meer restaurants, scholen, kantines en ziekenhuizen. Vier jaar geleden kwam het onderdeel in opspraak nadat er een boekhoudfraude werd geconstateerd van bijna 1 miljard dollar. Daarop moesten enkele bestuurders van de raad van bestuur, onder andere topman Cees van der Hoeven, opstappen en werden ze vervolgd. Het schandaal bracht Ahold aan de rand van de afgrond.

In 2005 trof Ahold een schikking van 1,1 miljard dollar (810 miljoen euro) met beleggers vanwege geleden financiële schade, omdat de koers van het aandeel Ahold na het bekend worden van de fraude fors daalde. Het aandeel is nog steeds minder waard dan voor de fraude. De omzet van US Foodservice was vorig jaar 15,3 miljard euro en het onderdeel maakte 258 miljoen euro winst.

Ahold kondigde de verkoop van US Foodservice in november vorig jaar aan. Het concern gaat zich volledig richten op zijn supermarktketens, waaronder Albert Heijn.

De verkoop is ook de wens van de twee activistische aandeelhouders Centaurus en Paulson, die al een jaar een groot aandelenbelang hebben in Ahold. KKR is in Nederland bekend van de overnames van uitgever VNU en de chipdivisie van Philips.

Overigens staat ook de Amerikaanse supermarktketen Tops in de etalage, vanwege zwakke prestaties in de laatste jaren, en probeert Ahold ook zijn Portugese winkels te verkopen.