Geen zin in kind

Vrouwen blijven steeds vaker kinderloos. Volgens alle deskundigen en ook volgens het artikel `Van uitstel komt afstel`, (nrc.next, 2 mei) ligt de oorzaak bij de carrière. Vrouwen zijn hoger opgeleid en gesteld op hun salaris en vrijheid. Voor kinderen willen ze op dit gebied geen concessies doen. In artikelen over dit hot issue vallen mij twee zaken op:

1. Telkens wordt de vergelijking gemaakt met `vroeger`. Vroeger, toen geboortebeperking nog niet breed beschikbaar was, toen de keuze `wel of geen kinderen` nog niet bestond. Nu die keuze wel bestaat, is het toch niet raar dat sommige mensen niet voor kinderen kiezen?

2. Waar zijn de mannen in deze discussie gebleven? Als op dit moment tien op de honderd vrouwen meer dan vroeger geen kinderen krijgt, staan daar dan tien gelukkige, ongelukkige of `geen mening`-mannen tegenover?

De keuze van vrouwen om kinderloos te blijven berust lang niet altijd op criteria als ambitie, vrijheid of geld. Ze hebben er gewoon geen zin in.