Galerieselectie

Mariëlle Buitendijk De architectuur van stadions is een belangrijke inspiratiebron voor Mariëlle Buitendijk. Ze schildert ze in zwart, wit en grijstinten op een ondergrond van aluminium. Doordat Buitendijk de verf met een hogedrukspuit bewerkt, worden de vormen en lijnen out-of-focus, als een onscherpe foto. Het spektakel dat doorgaans in stadions te vinden is, zal je op haar schilderijen niet aantreffen. Er is eerder sprake van een serene stilte.

Schilderijen van Mariëlle Buitendijk. T/m 3 juni in Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165-C, Amsterdam. Wo t/m vr 12-17u, za 13-18u.

not just Veel kunstenaars beperken zich niet tot één medium, maar drukken zich uit in een breed scala aan materialen. Op de tentoonstelling Not just tonen vier kunstenaars – Athanasios Argianas, Hadassah Emmerich, Elke Krystufek en Esther Tielemans – hun schilderijen. Het zijn werken die je niet los kunt zien, maar die in verbinding staan met objecten, muurschilderingen, muziek en design.

Not just. T/m 30 juni in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Rob Voerman In de installaties, sculpturen en grafiek van Rob Voerman gaan het ouderwetse boerenleven en de futuristische maatschappij een symbiose aan. Op zijn tentoonstelling Neighbours is te zien hoe de geïmproviseerde constructies van boerenschuurtjes zij aan zij staan met moderne architectuur en ruimtevaartuigen.

Installatie en grafiek van Rob Voerman. 5 mei t/m 30 juni in Upstream Gallery, Kromme Waal 11, Amsterdam. Wo t/m za 12-18u.

Erzsébet Baerveldt In haar tekeningen laat Erzsébet Baerveldt de iconografie van de westerse religieuze kunst samengaan met beelden en begrippen uit de antieke en joodse traditie. Door deze vermenging wordt de toeschouwer gedwongen vertrouwde symbolen opnieuw te doorgronden. Vaak zijn het raadselachtige voorstellingen, zoals een paard met een menselijk gezicht en armen, dat een ganzenveer en papier in handen heeft. Het paard kijkt ons indringend aan, als een orakel dat elk moment nieuwe revelaties op papier kan gaan zetten.

Tekeningen van Erzsébet Baerveldt t/m 27 mei in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag. Wo t/m za 12-18u.

MLSM Showroom Mama heeft een tijdschrift en een tentoonstelling gemaakt over en met zelfbewuste moslima’s. Onder de titel MSLM laat het project de mode en styling van deze groep zien. Bijna een jaar lang werkten een redactie van vijf jonge moslima’s aan de glossy. Ook bekende Nederlandse fotografen werkten mee, onder wie Martine Stig, Ari Versluis en Vivianne Sassen. De meeste vrouwen die geportretteerd werden, zijn tweede generatie moslims die opgroeiden in Nederland. Hun mode laat een interessante mix zien van traditionele silhouetten en westerse kleding.

MSLM. T/m 10 juni in Showroom Mama, Witte de Withstraat 29-31, Rotterdam. Wo t/m zo 13-18u.

En verder Foto’s en video’s van Eelco Brand t/m 19 mei Galerie Torch, Lauriergracht 94, A’dam; foto’s van Maarten van Schaik t/m 19 mei Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, A’dam; installatie van Irene Fortuyn t/m 19 mei Galerie Diana Stigter, Elandsstraat 90, A’dam; objecten van Stephan Gripp t/m 19 mei Galerie Martin van Zomeren, Prinsengracht 276-hs, A’dam; gouaches Delphine Courtillot t/m 19 mei Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, A’dam; gouaches, schilderijen en tekeningen van John Lurie t/m 19 mei Galerie Gabriel Rolt, Elandsgracht 34, A’dam; foto’s van Erwin Olaf t/m 9 juni in Reflex New Art Gallery, Weteringschans 83, A’dam; schilderijen van Maurice Braspenning t/m 26 mei in Dubbeldee galerie, Gerard Doustraat 142-144, A’dam; foto’s van Willem Diepraam t/m 1 juni HUP Photography Gallery, Tesselschadestraat 15, A’dam; schilderijen Lara De Moor t/m 10 juni Galerie LUMC, Albinusdreef 2, Leiden; tekeningen, schilderijen & beelden van Marjolijn van den Assem t/m 27 mei galerie RAM, Blekerstraat 10, R’dam; schilderijen en installatie van Eveline Visser t/m 19 mei BuroDijkstra, Keileweg 26, R’dam.