Fris koel knapperig groen

Voor 3 tot 4 personen als bijgerecht:200 g sperziebonen, afgehaald 100 g groene aspergetips 200 g gedopte groene erwtjes 200 g sugarsnaps, afgehaald 3 eetlepels fijngesneden gladde peterselie2 eetlepels fijngesneden (Chinese) bieslook4 eetlepels olijfolie extra vergine 150 g feta van schapenmelk, in blokjesgrof zeezout in de molen (of fleur de sel)1 citroen, in 4 partjes

Van allerlei harde groene groenten kan een heerlijk frisse salade worden gemaakt die het goed doet op een hete zomeravond. De groene aspergetips, gedopte erwtjes en sugarsnaps zijn voorverpakt verkrijgbaar bij de betere supermarkt; alleen de sperziebonen en sugarsnaps moeten even afgehaald worden maar bij deze kleine hoeveelheden is dat zo gebeurd. Voor zeer hongerige eters kan er nog een droge Italiaanse omelet worden gebakken met veel groene kruiden erdoor. Zo’n frittata wordt ook altijd koel gegeten.

Bereiding: Breng een ruime pan met water aan de kook, voeg zout toe en kook hierin de sperziebonen 4 minuten. Schep ze uit het kookvocht, spoel ze koud in een vergiet onder stromend water en laat uitlekken. Kook in hetzelfde water de groene asperges samen met de doperwten (3 minuten), schep ze uit de pan, spoel ze koud en laat uitlekken. Kook als laatste de sugarsnaps, giet ze af, spoel ze koud en laat uitlekken. Doe alle groenten in een ruime, ondiepe schaal en schep ze om met olijfolie en groene kruiden. Strooi tot slot de blokjes feta over de salade. Breng de salade pas op het bord op smaak met gemalen grof zeezout uit de molen (of neem fleur de sel) en knijp naar smaak wat sap uit het partje citroen over de salade. De feta kan ook vervangen worden door partjes hardgekookt ei als er geen frittata bij de salade wordt geserveerd maar bijvoorbeeld tonijn of sardientjes uit blik.

Florine Boucher

Morgen: bietensalade met gekookt ei

    • Florine Boucher